Grupul belgian Delhaize, proprietarul Mega Image, a convenit achizitia Delta Maxi, cel mai mare retailer de alimente din Serbia, de la Delta Holding, pentru 932,5 milioane euro, transmite Bloomberg.
Pretul achizitiei include si datoriile Delta Maxi.

Tranzactia evalueaza operatorul a 450 de magazine din Serbia, Muntenegru, Nosnia, Albania si Bulgaria la aproape 11 ori profitul EBITDA (inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii) estimat pentru 2011, se arata intr-un comunicat al Delhaize, potrivit Mediafax.

Achizitia urmeaza sa fie finalizata in trimestrul al treilea.

Preluarea Delta va majora veniturile anuale ale grupului belgian in sud-estul Europei cu circa 70%, la 3,4 miliarde de euro, intr-o perioada in care natiunile balcanice incearca sa imbunatateasca legaturile cu Uniunea Europeana, pentru accelerarea redresarii economice.

Delhaize anticipeaza ca pietele Delta Maxi vor creste anual cu 5%-7% in urmatorii patru ani, de doua ori mai rapid decat vestul Europei.
"Grupul are nevoie de o expunere mai mare pe pietele emergente. Ne place acordul, chiar daca valoarea tranzactiei este mare", a declarat John David Roeg, analist la ING Groep in Amsterdam.

Delhaize are ca prioritate accelerarea cresterii vanzarilor, in conditiile in care divizia sa din SUA, care genereaza 70% din venituri, a raportat scaderi ale vanzarilor in termeni comparabili in ultimii doi ani.

Achizitia, cea mai mare dupa 2001, cand grupul a preluat integral divizia americana, include datorii de 300 de milioane de euro.
Tranzactia va fi finantata cu numerar si linii de credit existente.

Preluarea este cea mai mare tranzactie din Serbia, dupa cea prin care compania norvegiana Telenor a platit 1,51 miliarde euro pentru operatorul de telefonie mobila Mobi 63, in 2006.

Delta Holding este cel mai mare angajator privat din Serbia, cu activitati in imobiliare, retail si distributia de alimente.
Vanzarile anuale ale grupului sunt echivalente cu circa 9% din PIB-ul Serbiei.

Proprietarul Delta Holding, Miroslav Miscovik, a intrat in 2007 in topul miliardarilor realizat de Forbes si se afla intre cei mai bogati oameni din estul Europei, cu o avere estimata la 2,8 miliarde de dolari.

Delhaize Group a obtinut in 2010 venituri de 20,8 miliarde de euro, in crestere cu 4,6% la cursul de schimb real (1% la un curs de schimb constant) fata de 2009.

In Romania, Mega Image cuprinde 73 de supermarketuri in Bucuresti, Constanta, Ploiesti si Brasov, sub marcile Mega Image, Red Market si Shop&Go.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri