Gazprom, gigantul rus care furnizeaza un sfert din gazul consumat de europeni, a depasit compania Wal-Mart intrand in topul primelor zece companii din lume dupa valoarea de piata, informeaza The Moscow Times.

Obligatiunile convertibile in actiuni (American depositary receipts) tranzactionate de compania rusa la Bursa londoneza au crescut pana joi dupa-amiaza cu 8,7% pana la 91,6 dolari pe actiune, ceea ce duce Gazprom la o valoare de piata de 217 miliarde dolari si pe locul sapte in lume, chiar in spatele concernului Royal Dutch Shell, a doua companie petroliera din Europa.

Incepand cu ziua de azi, un pachet de actiuni la Gazprom vor fi tranzactionate liber la Bursa RTS din Moscova, transmite Reuters. Presa din Rusia a relatat recent ca Gazprom a solicitat autoritatii de reglementare si supraveghere a pietei federale de capital permisiunea de a lansa noi obligatiuni convertibile in actiuni (American depositary receipts) reprezentand cel mult 40% din capitalul societatii. Obligatiunile convertibile in actiuni emise pana in prezent de Gazprom reprezinta 4,42% din capital. La randul lor, oficialii Gazprom au anuntat ca ar putea incerca sa listeze compania si la Bursa din New York (NYSE), printr-o noua emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni, urmarind sa duca nivelul capitalizarii de piata pana la 300 de miliarde dolari.

Titlurile destinate listarii la NYSE ar urma sa reprezinte intre 5 si 10% din capitalul producatorului rus de gaze naturale. Disponibile pana in prezent doar pentru investitorii locali, la bursele mici, titlurile Gazprom au avansat in acest an cu 26%, dupa semnarea de catre presedintele Vladimir Putin a unei legi care anuleaza restrictiile de tranzactionare a actiunilor companiei din domeniul gazelor naturale.

Presedintele Vladimir Putin vrea sa faca din Gazprom un furnizor international de energie care sa poata concura cu firma texana ExxonMobil, a carei valoare piata de 379 miliarde dolari o plaseaza pe prima pozitie in lume in clasamentul celor mai mari companii listate la bursa.

Compania Gazprom a fost creata in 1991 si detine 16% din rezervele mondiale de gaze naturale. Numai in luna decembrie a anului trecut compania controlata de statul rus a pompat circa 9,42 milioane de barili de petrol pe zi, aproape la fel ca Arabia Saudita, cel mai mare furnizor de petrol din lume. De Anul Nou, grupul rus a intrerupt livrarile de gaze naturale catre Ucraina, lasand continentul european fara o parte importanta de resurse. Dar in ciuda numeroaselor critici, aceasta miscare a influentat pozitiv evaluarea bursiera a companiei.

Publicitatea creata in jurul crizei ucrainene a contribuit, probabil, cu aproximativ 20 de miliarde dolari la valoarea de piata a Gazprom-ului, a afirmat Chris Weafer, strateg principal la agentia de brokeraj Alfa Bank. Criza a propulsat profilul firmei in lume si, drept consecinta, o multime de investitori s-au inghesuit sa cumpere actiuni, a adaugat acesta.

Alexei Miller, directorul executiv al gigantului rus, a afirmat ca asteapta ca Gazprom sa concureze cu ExxonMobil si cu grupul saudit Aramco si ca, in decurs de patru - cinci ani, sa ajunga cel mai mare producator de energie din lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri