Ungaria respinge planul Uniunii Europene de infiintare a unui sistem unic de impozitare a companiilor, intrucat vrea sa creeze cel mai competitiv cod fiscal din Europa si pentru aceasta este nevoie sa fie un regim de taxare independent, relateaza Portfolio.hu, potrivit Mediafax.
Nu este in interesul Ungariei de a participa la pactul de competitivitate, intrucat Ungaria ia toate masurile prevazute in pactul structural comunitar. Planul ungar, Szell Kalman, un pachet de masuri structurale anuntat in martie, include pasi chiar mai ambitiosi, iar Ungaria isi va mentine in acelasi timp independenta fiscala, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Premierul Viktor Orban a explicat refuzul Ungariei prin dorinta "de a crea cel mai competitiv sistem fiscal din Europa, iar pentru aceasta este nevoie de un sistem independent".

Acesta este motivul pentru care Ungaria nu renunta la independenta sistemului sau fiscal, a precizat Orban intr-o conferinta de presa.

Sistemul unic de impozitare a companiilor in UE este promovat in principal de statele membre mai mari, care aplica companiilor impozite ceva mai ridicate.

Orban a aratat ca, din punct de vedere strategic, nu considera ca eliminarea concurentei in domeniul fiscal reprezinta o idee buna.

El este de acord cu celelalte cinci prevederi ale pactului de competitivitate, care corespund prevederilor planului Szell Kalman, respectiv imbunatatirea competitivitatii, stimularea pietei muncii, imbunatatirea sustenabilitatii finantelor publice si consolidarea stabilitatii financiare.

Decizia pare ciudata in conditiile in care Ungaria detine presedintia prin rotatie a UE, iar majoritatea tarilor membre vor adopta pactul.

Alte tari care nu vor participa probabil la acest pact sunt Cehia, Marea Britanie si Suedia.

Polonia, care va prelua presedintia UE in iunie, va semna pactul, ca si Danemarca, Letonia, Lituania, Bulgaria si Romania.

Comisia Europeana a propus un sistem comun pentru calcularea impozitelor companiilor cu operatiuni in UE. Obiectivul este reducerea semnificativa a costurilor administrative si a incertitudinilor legale pentru companii, care trebuie sa respecte 27 de sisteme fiscale pentru calcularea profiturilor impozabile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri