Elvetia ar putea avea de castigat dacă adopta euro, deoarece aprecierea abrupta a francului a afectat puternic exporturile, a declarat presedintele producatorului elvetian de ceasuri Patek Philippe SA, a carui parere este sustinuta de analistii financiari, potrivit unei analize Bloomberg.
"Este un cosmar pentru toti. Trebuie sa ne adaptam. Ceva trebuie sa se intample", a afirmat Thierry Stern, seful Patek Philippe, intr-un interviu acordat la Basel, citat de Mediafax.

Exporturile Elvetiei au performante mai slabe decat cele ale Germaniei, companiile incercand sa depaseasca obstacolul unei monede care s-a apreciat puternic in ultimele 12 luni fata de euro si dolar. Ambele tari au beneficiat de cererea globala pentru produsele lor, insa evolutia slaba a euro a ajutat vanzarile si cresterea economica in Germania.

Francul elvetian s-a apreciat cu 11% in ultimele 12 luni fata de euro, investitorii cautand in Elvetia un refugiu in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Presedintele bancii centrale a Elvetiei, Philipp Hildebrand, a declarat recent ca avansul francului este unul dintre riscurile importante care ameninta economia. Exporturile, care genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al tarii, au crescut cu 7,1% in trimestrul al patrulea din 2010 fata de aceeasi perioada a anului anterior. In Germania, vanzarile la export au urcat cu 15% in aceeasi perioada.

"Exportatorii elvetieni ar fi intr-o situatie mult mai buna acum daca francul nu s-ar fi apreciat atat de mult in ultimii doi ani. Ar avea la fel de mult succes ca cei germani, deoarece sectoarele exporturilor sunt similar pozitionate in cazul ambelor tari", a declarat Alexander Och, economist la UniCredit Group Munchen.

Elvetienii se opun insa adoptarii monedei euro, iar in randul clasei politice numai unul dintre cele cinci partide care formeaza coalitia de guvernare sustine ideea deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Guvernul a fost nevoit sa negocieze o serie de tratate bilaterale cu UE dupa ce electoratul a respins in 1992 o propunere de aderare la Zona Economica Europeana. Aceste acorduri au permis Elvetiei sa se bucure de unele avantaje ale statutului de stat membru fara a renunta la vreun element de suveranitate.

"Nu se pune problema aderarii la zona euro in viitorul previzibil. Niciun partid nu ar sugera asta, deoarece stiu ca populatia vrea sa ramana la franc", potrivit lui Georg Lutz, profesor de stiinte politice la Universitatea din Lausanne.

Directorul general al producatorului de ceasuri Swatch, Nick Hayet, a calificat ascensiunea francului drept "catastrofica". Grupul Lonza, furnizor de substante chimice pentru industria farmaceutica, a aratat recent ca aprecierea francului a redus profitul de anul trecut cu 28 milioane de franci (30 de milioane de dolari), inainte de dobanzi si impozitare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri