Pretul petrolului a inregistrat din nou valori ridicate, fiind cotat ieri la bursa new-yorkeza la 66,7 dolari pe baril, una din cele mai mari cotatii din ultimele trei luni, informeaza Reuters. Principala cauza care a condus la o noua scumpire a titeiului vine dinspre Iran, existand posibilitatea ca guvernul de la Teheran sa decida reducerea exporturilor de produse petroliere ca raspuns la sanctiunile pe care Organizatia Natiunilor Unite (ONU) intentioneaza sa i le aplice.
Iranul, cel de-al patrulea producator de materii petroliere, a primit avertismente din partea ONU pentru a-si inceta programul nuclear, existand suspiciunea ca in spatele acestui program guvernul de la Teheran intentioneaza sa construiasca bombe nucleare.

Din acest motiv, pretul petrolului a crescut in ultimele doua zile cu 4,3%, oamenii de afaceri fiind ingrijorati si de faptul ca criza iraniana ar putea sa determine o limitare a investitiilor din zona.

"Exista numerosi investitori care sunt neincrezatori in privinta situatiei din Iran", a declarat Tor Kartevold, analist la Statoil ASA, cea mai mare companie petroliera din Norvegia. Iranul furnizeaza aproximativ 5% din capacitatea mondiala de petrol. In 2006, consumul mondial de titei se va accelera, intrucat cererea de materii petroliere din partea Statelor Unite si a Chinei este in continua crestere, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie. Statele Unite, Marea Britanie si Franta au propus Consiliului de Securitate al ONU sa aiba in vedere masuri care sa includa sanctiuni relativ la refuzul Iranului de a abandona cercetarile nucleare. Rusii si chinezii s-au opus insa acestei propuneri, considerand ca sanctiunile nu sunt cea mai buna cale de a rezolva conflictul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri