Bancile elene au prezentat Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Centrale Europene (BCE) mai multe propuneri de imbunatatire a lichiditatii pentru a-si reduce dependenta de fondurile de la BCE, printre care si vanzarea unor operatiuni profitabile din Europa de Sud-Est, informeaza Mediafax.
Propunerile includ concedieri, reducerea creditarii, vanzarea de active neesentiale, precum hoteluri, dar si a unor retele bancare din sud-estul Europei, potrivit unor bancheri eleni, citati de cotidianul Financial Times.

Planul, aflat in faza preliminara, a fost transmis bancii centrale a Greciei si expertilor Comisiei Europene, Fondului Monetar International si BCE.

Bancile au diminuat, deja, substantial creditarea pentru a compensa declinul constant al depozitelor.

Populatia din Grecia a retras din banci peste 40 de miliarde de euro anul trecut, echivalentul a aproximativ 14% din depozitele totale aflate in institutiile de credit din tara. Retragerile s-au adaugat problemelor de finantare si au crescut dependenta institutiilor de credit de imprumuturi de la BCE.

"Eroziunea depozitelor continua intr-un ritm de trei miliarde de euro pe luna, evidentiind temerile privind situatia economica a tarii", a afirmat o sursa bancara.

In pofida crizei, patru mari banci elene au obtinut patru miliarde de euro de pe pietele financiare si din vanzarea unor active, reusind astfel sa reziste presiunilor guvernului pentru fuziuni care sa conduca la grupuri financiare mai puternice.

Lichiditatea asigurata de BCE este vitala pentru bancile din Grecia, deoarece acestea nu au acces normal la pietele financiare. Insititutiile de credit elene au imprumutat aproape 90 de miliarde de euro de la BCE folosind drept garantii obligatiuni ale guvernului si au fost excluse de pe pietele interbancare dupa ce tara a cerut ajutor financiar extern anul trecut.

Ministerul de Finante a pregatit garantii de stat in valoare de 30 de miliarde de euro pentru banci, peste cele de 52 de miliarde de euro deja alocate, dar acestea vor putea fi folosite doar dupa aprobarea planurilor de reducere a dependentei de finantarea de la BCE.

In Romania sunt prezente mai multe banci elene, intre care EFG Eurobank, prin intermediul Bancpost si National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca, respectiv Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank sub brand propriu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri