Bancile franceze, printre cele mai expuse la problemele financiare ale Greciei, au inregistrat scaderi semnificative ale cotatiilor actiunilor la bursa din Paris, din cauza zvonurilor legate de restructurarea datoriilor elene, care ar fi o premiera pentru zona euro, transmite AFP.
"Teama nu este provocata atat de restructurare cat de precedentul care va fi creat in zona euro si de credinta ca va fi deschisa o cutie a Pandorei", a declarat Pierre Flabbee, analist sef la Kleper Capital Market, citat de Mediafax.

Opinia sa este impartasita si de analisti, care considera ca o astfel de restructurare va obliga detinatorii de obligatiuni elene sa accepte pierderi legate de active.

Restructurarea va marca un esec al planului european de salvare din primavara anului 2010 si va declansa reactii in lant, dificil de controlat, cred analistii.

"Teama cea mai mare este de extinderea situatiei in state aflate in dificultate, precum Irlanda si Portugalia", a subliniat un manager de fonduri.
Restructurarea datoriilor, chiar daca da o imagine proasta tarii respective, permite in schimb reducerea presiunilor fiscale asupra populatiei si poate servi scopurilor politice.

Marile banci franceze detin datorii elene de crica opt miliarde de euro, din care BNP Paribas 4,5 miliarde euro, Societe Generale 2,7 miliarde euro si Credit Agricole 500 milioane euro, dintr-un total de 340 miliarde de euro.

Institutiile financiare franceze se afla, alaturi de cele germane, printre principalii creditori ai Greciei, dar cu mult in urma Bancii Centrale Europene.

Bancile franceze au refuzat sa comenteze luni situatia Greciei, dar cotatiile actiunilor lor au inregistrat intre cele mai ample scaderi.

La ora transmiterii stirii, actiunile BNP Paribas erau in scadere 3,4%, Societe Generale cu 4,2%, iar Credit Agricole cu 4,89%.

In Germania, actiunile Commerzbank si Deutsche Bank au pierdut 1,6%, respectiv 4%

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri