Pretul ridicat al petrolului afecteaza cererea din partea celor mai mari consumatori de energie la nivel mondial, China si SUA, iar membrii OPEC trebuie sa majoreze productia de titei in iunie pentru a limita avansul cotatiilor, apreciaza Agentia Internationala pentru Energie, preluata de Reuters, scrie Mediafax.
Mentinerea pretului petrolului la peste 100 de dolari pe baril pana la sfarsitul anului va avea ca efect o reducere a cererii similara celei din 2008, una dintre cauzele crizei mondiale, a declarat seful agentiei, Nubuo Tanaka.

"Am inceput deja sa observam o crestere mai lenta a cererii pentru petrol in China, unde avansul importurilor s-a redus de la 16% in decembrie la 9,6% in februarie. Evolutia reflecta, in parte, inasprirea politicii monetare, dar si cresterea pretului petrolului", a afirmat el.

Tanaka apreciaza ca OPEC va trebui sa majoreze productia din iunie, cand rafinariile europene vor fi repornite, iar in Japonia incep activiatatile de reconstructie.

Avertismentele privind erodarea cererii s-au inmultit dupa ce cotatia petrolului a atins la inceputul acestei luni maximul ultimilor doi ani si jumatate, de 127 de dolari pe baril, din cauza ingrijorarilor legate de tensiunile sociale din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Membrii OPEC au averizat luni ca preturile ridicate ale titeiului ar putea reprezenta un risc important pentru tarile consumatoare cu economii fragile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri