O echipa de agenti FBI specializata in urmarirea criminalilor in serie isi foloseste experienta in realizarea profilului comportamental pentru identificarea unor infractori financiari precum Bernard Madoff, arhitectul celui mai mare fond piramidal din istorie, relateaza Reuters, citat de Mediafax.
Potrivit articolului intitulat "De la Hannibal Lecter la Bernie Madoff", agenti ai Unitatii de analiza comportamentala (BAU) a Biroului Federal de Investigatii (FBI) au colaborat in ultimii doi ani cu colegii lor din New York specializati in detectarea fraudelor cu instrumente financiare.

Agentii analizeaza dosarele intocmite de FMI pentru Madoff si alti escroci condamnati, precum Samuel Israel, de la Bayou Group, al carui fond de investitii de 400 de milioane de dolari s-a dovedit a fi o schema Ponzi (fond piramidal), sau colectorul de fonduri Hassan Nemazee, care a furat aproape 300 milioane de dolari de la Citigroup si alte doua banci mari.

Speranta este ca agentii BAU, a caror munca de realizare a profilului criminalilor in serie a fost popularizata in carti, filme si la televiziune, pot intra in mintile escrocilor.

Potrivit Reuters, pentru a ne face o idee despre munca agentilor FBI, ar trebui sa il inlocuim pe Hannibal Lecter, criminalul in serie din filmul "Tacerea Mieilor", cu Gordon Gekko, trader pe Wall Street care s-a folosit de informatii confidentiale.

"Ideea a pornit de la incercarea de prevenire si identificare a schemelor Ponzi, dar activitatea FBI s-a dezvoltat", a declarat Peter Grupe, agent special al FMI in New York, care investigheaza infractiuni economice.

Strategia de realizare a profilului infractorilor economici face parte dintr-o noua abordare a criminalitatii financiare, ca urmare a criticilor dure aparute dupa criza economica.

Intensificarea eforturilor de combatere a criminalitatii financiare rezida din convingerea adanc inradacinata, inclusiv la nivelul autoritatilor care aplica legea, ca frauda este infloritoare pe anumite segmente de pe Wall Street si in sectorul corporatist.

Procurorul Preet Baharara din Manhattan a declarat ca biroul sau, care administreaza proeminentul dosal al co-fondatorului fondului de investitii Galleon Group, Raj Rajaratnam, a descoperit ca tranzactiile efectuate de fondurile de hedging in baza unor informatii confidentiale sunt "omniprezente si nocive".

Agenti FBI din New York desemnati sa investigheze fraudele cu instrumente financiare au declarat ca unele dintre tintele urmarite opereaza "ca infractori profesionisti", acest limbaj fiind folosit de regula la adresa mafiei sau altor organizatii criminale.

Totusi, capacitatea specialistilor in profile comportamentale de a contribui la prinderea unor astfel de infractori nu este clara. Exista totodata un mare grad de scepticism, daca tehnicile folosite in cazul criminalilor violenti pot fi aplicate in analiza motivatiilor lucratorilor de pe Wall Street.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri