Uniunea Europeana si FMI ar trebui sa dea Greciei mai mult timp pentru rambursarea imprumutului primit ca ajutor si sa reduca dobanzile, pentru a permite statului sa iasa din criza severa cu care se confrunta, apreciaza ministrul elen al Finantelor, George Papaconstantinou, citat de Reuters, scrie Mediafax.
"Ar fi mai bine daca ar fi prelungit programul de rambursare a imprumutului de 110 miliarde de euro primit de la partenerii nostri si daca dobanzile vor fi reduse si mai mult. In felul acesta, ne-am putea onora alte obligatii", a afirmat Papaconstantinou pentru publicatia franceza Liberation.

Papaconstantinou este primul oficial elen care sugereaza ideea relaxarii si mai mult a conditiilor imprumutului extern, dupa ce liderii din zona euro au decis in luna martie sa dubleze la sapte ani si jumatate scadenta imprumutului acordat ca ajutor si sa reduca dobanzile creditului pentru a permite Atenei sa-si gestioneze mai bine datoriile.

La un an dupa ce Grecia a fost salvata de la intrarea in incapacitate de plata de partenerii din zona euro si de FMI printr-un program care impune Atenei masuri dure de austeritate, statul se confrunta cu o recesiune severa, costuri de finantare ridicate si venituri bugetare slabe.

"Unii oameni cred ca restructurarea datoriilor este inevitabila. Mai sunt aceia care au pariat multi bani pe intrarea Greciei in incapacitate de plata. Asa se explica zvonurile ridicole din ultimele saptamani. Nu se pune problema restructurarii datoriilor", a mentionat ministrul.

Pe de alta parte, unii analisti considera ca o alta reprogramare a rambursarii imprumutului UE/FMI nu va fi suficienta pentru a permite Greciei sa evite incapacitatea de plata.

"As putea spune ca prelugirea imprumutului si reducerea dobanzilor reprezinta conditii necesare, dar nu suficiente, pentru ca Grecia sa atinga obiectivele bugetare", a spus Kornelius Purps, analist la Unicredit.

Papaconstantinou anticipeaza ca Grecia va inregistra crestere economica in a doua jumatate a acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri