Liderii politici din intreaga lume au reactionat luni la anuntul facut de presedintele SUA, Barack Obama, cu privire la uciderea lui Osama bin Laden de catre trupele americane. De asemenea, Guvernul de la Washington a recomandat populatiei sa evite calatoriile internationale in aceasta perioada, informeaza CNN.
Hamid Karzai – presedinte Afganistan

Karzai spera ca lumea sa nu considera tara sa „un loc pentru terorism”, dupa ce liderul al Qaeda a fost ucis Pakistan, tara vecina.

„Daca trupele internationale sunt intr-adevar aliatii Afganistanului, acestia ar trebui sa iasa in public si sa declare ca uciderile de copii si batrani afgani din ultimii ani nu au fost o idee buna”

Julia Gillard – prim-ministru Australia

Gillard a felicitat SUA dar si Pakistanul pentru cooperare.

„Lupta noastra impotriva terorismului nu se termina cu moartea lui bin Laden. Vom continua sa sustinem eforturile anti-teroriste ale SUA si ale partenerilor nostri. De asemenea vom continua operatiunile din Afganistan pentru a ne asigura ca aceasta tara nu va mai deveni vreodata un refugiu pentru teroristi”

David Cameron – prim-ministru Mare Britanie


„Osama bin Laden a fost responsabil pentru cele mai mari atrocitati ale terorismului pe care lumea le-a vazut. Acesta este un moment in care sa ii comemoram pe toti cei ucisi de bin Laden. De asemenea, trebuie sa le multumim tuturor celor care lucreaza zi si noapte pentru a ne proteja de atacurile teroriste”

Jose Baroso si Herman Van Rompuy – presedintele Comisiei Europene si al Consiliului Europei

Intr-o declaratie comuna, cei doi lideri au declarat ca moartea lui bin Laden demonstreaza faptul ca „faptele rele” nu scapa nepedepsite.

„Osama bin Laden a fost un criminal responsabil pentru atacuri teroriste ce au dus la pierderea a mii de vieti. Moartea lui face lumea un loc mai sigur si arata ca astfel de fapte nu scapa nepedepsite”

Nicolas Sarkozy – presedinte Franta

Sarkozy spune ca moartea lui bin Laden a fost rezultatul „unei operatiuni comando remarcabile a SUA”.

„Osama Bin Laden a promovat o ideologie de ura si a fost liderul unei organizatii teroriste responsabila pentru moartea a mii de victime, in special din tarile musulmane. Pentru victimele sale, a fost facuta dreptate”

Angela Merkel – cancelar Germania

Merkel spune ca uciderea lui bin Laden reprezinta o importanta piedica pentru grupul terorist pe care il conducea.

„Osama Bin Laden a incercat sa sugereze ca actiona in numele Islamului, insa in realitate si-a batut joc de valorile fundamentale ale religiei sale precum si de ale celorlalte religii. Sub comanda sa si a oamenilor sai au fost instaurate regimuri de teroare impotriva a barbati, femei si copii, crestini dar si musulmani”

Ismail Haniyeh – prim-ministru al guvernului Hamas din Fasia Gaza

Prim-ministrul a condamnat uciderea, caracterizandu-l pe bin Laden ca un musulman „mujahid” sau razboinic sfant.

Al Qaeda si grupul radical islamist Hamas nu au nicio relatie oficiala, insa conflictul dintre Palestina si israel a reprezentat adesea un subiect al mesajelor audior trimise de Al Qaeda.

S.M. Krishnas – ministru de externe India

India considera ucidera un „eveniment istoric si o punct de cotitura in razboiul global” purtat impotriva terorismului.

„Lumea nu trebuie sa renunte la efortul comun impotriva terorismului. Refugiile pentru teroristi trebuie sa fie eliminate”

Benjamin Netanyahu – prim-ministru Israel

„Israelul se alatura bucuriei poporului american in aceasta zi istorica in care Osama bin Laden a fost ucis. Aceasta este o victorie rasunatoare pentru dreptate, libertate si valorile comune ale tarilor care lupta impotriva terorii”

Franco Frattini – ministru de externe Italia

Frattini spune ca „aceasta este o mare victorie pentru Statele Unite si pentru intreaga comunitate internationala” in lupta impotriva terorismului.

„Este o victorie facuta posibila de catre determinarea pe care SUA au avut-o in vanarea celor responsabili de cel mai tragic episod de la inceputul acestui secol. Este o victorie a binelui impotriva raului, este o victorie a lumii libere si democratice”

Biroul prim-ministrului japonez Naoto Kan


Poate cel mai neutru mesaj a venit din partea oficialilor niponi. Purtatorul de cuvant Noriyuki Shikata spune ca Japonia va continua sa participe la eforturile internationale purtate impotriva terorismului.

„Ne prezentam omagiile celor implicati, inclusiv SUA si Pakistan. Privim aceasta actiune ca parte a unui efort comun de lupta impotriva terorismului”

NATO

„Acesta este un important succes pentru siguranta aliatilor NATO si a tuturor natiunilor care ni s-au alaturat in efortul nostru de a elimina terorismul global si de a face din lume un loc mai sigur. NATO a considerat mereu atentatele din 11 Septembrie ca fiind niste atacuri impotriva tuturor aliatilor, nu doar impotriva SUA”

Ministerul de externe din Pakistan

Oficialii ministerului spun ca uciderea subliniaza buna colaborare dintre Pakistan si fortele internationale in lupta contra terorismului. Biroul acestui minister a emis si o nota prin care confirma moartea lui bin Laden.

„In dimineata zilei, presedintele Zardari a fost sunat de presedintele Obama care a confirmat incheierea cu succes a operatiunii, a carei rezultat a fost uciderea lui Osama bin Laden”

Rusia

Oficialii rusi spun ca tara este gata sa intensifice eforturile de combatere a terorismului.

„Rusia s-a aflat printre primele tari careu au simtit pericolele inerente ale terorismului global, si din pacate stie ce este al Qaeda nu doar din auzite. Inevitabil toti teroristii vor fi pedepsiti”

Partidul Socialist aflat la putere in Spania


„Aceasta este o veste buna pentru ca operatiunea a dus la disparitia liderului simbolic al terorismului jihadin si al sefului al Qaeda, cea mai periculoasa organizatie terorista din lume”

Abdullah Gul – presedinte Turcia

„Teroristii si liderii teroristi sunt capturati vii sau morti mai devreme sau mai tarziu. Faptul ca liderul celei mai periculoase si sofisticate organizatii teroriste din lume este capturat astfel, ar trebui sa reprezinte o lectie”

Vatican

„Asa cum stim cu totii, Osama bin Laden a raspandit ura si dezbinarea in randul oamenilor, cauzand pierderi nenumarate de vieti si folosindu-se de religie pentru a-si atinge acest scop. Aflandu-se in fata unei morti, un crestin niciodata nu se bucura ci mai degraba reflecta la responsabilitatile pe care le are in fata Domnului”

Cititi si: Osama bin Laden este mort. Vezi declaratiile presedintelui Barack Obama

Primele fotografii cu Osama bin Laden mort

Cum au fost miscate pietele financiare de moartea lui bin Laden

Sursa imagine: dawn.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri