Tot mai multi chinezi si indieni plecati in Statele Unite se intorc in tarile natale dornici sa-si deschida o afacere proprie, relateaza Business Standard.
Sensul migratiei fortei de munca avantaja pana de curand economia Statelor Unite, insa acest fenomen s-a inversat in favoarea Indiei si Chinei, conform unui studiu care a intervievat 153 de cetateni indieni si 111 chinezi care au lucrat in Statele Unite.

Aproape jumatate dintre cei care au participat la studiu au declarat ca se gandesc sa-si deschida firme in tara de origine.

Desi nu sunt foarte multe date concrete disponibile despre numarul de imigranti care au parasit Statele Unite, unul dintre autorii studiului, Vivek Wadhwa, estimeaza ca de-a lungul ultimilor 20 de ani cate 150.000 de muncitori s-au intors in India si China.

Acest trend s-a accentuat semnificativ in ultimii cinci ani, zeci de mii de persoane alegand sa se intoarca in fiecare an.

Ministerul chinez de educatie estimeaza ca numarul celor care au facut studii superioare in afara granitelor tarii si care s-au intors in China a atins cifra de 108.000 in 2009, o crestere de 56,2% fata de 2008, valoarea cea mai ridicata fiind atinsa in 2010 cand s-au numarat 134. 800 de persoane, au declarat reprezentantii ministerului.

Wadhwa declara ca motivele pentru care specialistii parasesc Statele Unite in valuri sunt oportunitatile economice din tara lor, dorinta de a fi mai aproape de familie si prieteni si a problemelor din sistemul de imigratie din Statele Unite.

Facilitatile oferite de catre guvern nu au reprezentat un factor important in decizia de a reveni au declarat indienii, fata de 23% dintre chinezi care s-au aratat interesati de acestea.

Doar 10% dintre imigranti au parasit Statele Unite deoarece au fost nevoiti.

Cel mai important factor pentru antreprenorii indieni sunt costurile operationale scazute, iar pentru cei chinezi este accesul la pietele locale.
Disponibilitatea fortei de munca calificata este un factor apreciat de 60% dintre indieni si 43% dintre chinezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri