Grupul bancar britanic Royal Bank of Scotland (RBS), prezent si in Romania, a incheiat primul trimestru cu o pierdere neta de 528 milioane lire sterline, de peste doua ori mai mare decat cea din aceeasi perioada a anului trecut, din cauza expunerii la criza economica din Irlanda, potrivit Mediafax.
Banca a aratat ca anticipeaza provizioane ridicate in urmatorul trimestru, pentru acoperirea datoriilor neperformante din Irlanda, transmite Reuters.

RBS, detinuta in proportie de 83% de guvernul britanic, si-a marit pierderea de la 248 milioane de lire sterline in primul trimestru al anului trecut la 528 milioane lire in primele trei luni din acest an, potrivit unui raport prezentat vineri de companie.

Profitul a fost afectat in principal de pierderi de 1,95 miliarde lire sterline cauzate de deprecierea activelor de credit, in principal apartinand de diviza Ulster Bank, expusa semnificativ la problemele economice ale Irlandei.

Sectorul bancar britanic a fost surprins in aceasta saptamana de pierderea socanta de 3,2 miliarde lire sterline anuntata de grupul Lloyds pentru acoperirea compensatiilor acordate unor clienti care au contractat de la banca polite de asigurare pe care nu le puteau incasa sau pe care nu au stiut ca le cumpara. Lloyds este detinuta in proportie de 41% de stat.

In urma a numeroase plangeri din partea clientilor, bancile britanice au pierdut un proces in instanta privind modul in care politele respective de asigurari au fost vandute catre milioane de persoane. Acest tip de polita insotea in mod normal creditele de nevoi personale sau pe cele ipotecare si aveau rolul de a acoperi rambursarea sumei datorate daca clientul nu mai putea suporta costurile financiare din cauza intrarii in somaj, a unui accident sau din considerente de sanatate.

RBS a mentionat vineri ca impactul financiar al acoperirii acestor plati compensatorii ar putea fi unul semnificativ, insa este prea devreme pentru a oferi o estimare.

Venitul total al bancii a scazut in primul trimestru cu 8,5%, la 7,5 miliarde lire sterline, iar profitul operational a crescut cu 11,9%, la 1,05 miliarde lire.

Activele totale au coborat usor fata de nivelul de la finele anului trecut, la 1.413 miliarde lire.

Profitul RBS Romania a crescut anul trecut cu circa 15%, la peste 150 milioane de lei, conform standardelor romanesti de contabilitate. Banca este prezenta pe piata romaneasca din 1995.

Surse apropiate discutiilor au declarat saptamana trecuta pentru MEDIAFAX ca grupul ungar OTP negociaza preluarea sucursalelor RBS din Romania, urmand sa inainteze o oferta in termen de doua saptamani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri