Petrolul a incheiat saptamana trecuta la o noua cotatie record, 68,48 dolari pe baril, apropiindu-se la putin peste doi dolari fata de maxima istorica de 70,85 dolari barilul, inregistrata anul trecut la sfarsitul lunii august, la o zi dupa ce uraganul Katrina a lovit coasta Golfului Mexic. Potrivit CNN, preturile materiilor petroliere au atins vineri cea mai mare cotatie dupa ce uraganul Katrina a distrus mare parte din facilitatile de productie din Golful Mexic, inima petrolului american.

Pretul titeiului brut de referinta a crescut pana acum cu peste 8% de la inceputul acestui an, trei fiind cauzele principale ale actualei aprecieri, criza iraniana, evenimentele din Nigeria si amenintarile venite dinspre Al-Qaeda.

Criza iraniana s-a adancit si mai mult dupa ce un oficial de la Teheran a declarat vineri ca autoritatile iraniene isi transfera bunuri din conturile europene catre banci straine, cel mai probabil din Asia de Sud-Est, intr-o incercare de a evita posibilele sanctiuni ce ar putea veni din partea Natiunilor Unite, transmite Financial Times. Ulterior, guvernul de la Teheran a negat aceasta afirmatie, insa investitorii au continuat sa cumpere petrol, contribuind la scumpirea titeiului.

Iranul este al patrulea producator de petrol din lume, avand un debit de extractie de 4,1 milioane de barili pe zi. Din datele prezentate de Washington Times, doar Arabia Saudita (9,6 milioane barili pe zi), Rusia (9 milioane barili pe zi) si Statele Unite (5,3 milioane barili pe zi) au produs anul trecut mai mult titei decat Iranul. In plus, potrivit jurnalului World Oil, Teheran-ul are o rezerva de titei brut de 105 miliarde de barili, aproape de cinci ori mai mare decat rezervele Statelor Unite. Rezervele Iranului, care cuprind 10% din volumul total al planetei, sunt depasite doar de cele ale Arabiei Saudite (262 miliarde de barili) si ale Irakului (115 miliarde de barili).

Pretul barilului de titei a crescut cu peste un dolar joi dupa ce Osama bin Laden a avertizat ca vor urma noi atacuri teroriste asupra Statelor Unite. Mesajul lui bin Laden a fost prezentat pe o caseta audio la postul TV Al-Jazeera, CIA confirmand autenticitatea casetei, informeaza The Forbes.

In afara acestor cauze, producatorii se confrunta in aceste zile cu o alta problema, frigul, temperaturile extrem de scazute din aceasta perioada determinand o crestere semnificativa a cererii de materii petroliere. In Rusia, temperaturile au atins chiar si -33 de grade, inregistrandu-se un numar de peste 70 de morti, potrivit agentiei de presa RIA Novosti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri