Intrarile de capital privat pe pietele emergente se afla la cel mai ridicat nivel consemnat de la o criza survenita la sfarsitul anilor '90, astfel incat este cazul ca investitorii sa devina mai precauti, a avertizat Institutul pentru Finante Internationale (IIF), citat de agentia Reuters. Institutul, cu sediul la Washington, care reuneste 340 de banci private din lume, a anuntat ca fluxul fara precedent de fonduri private care este atras de pietele emergente va continua sa creasca si in acest an, China urmand sa obtina "partea leului".

Desi institutul estimeaza ca fluxul de capital privat net se va diminua in acest an la 322 de miliarde de dolari (de la 358 in 2005), nivelul din 2006 este totusi aproape egal cu maximul atins in 1996. La acea data, economiile aflate in dezvoltare au atras o suma neta de 324 de miliarde de dolari.

La avans au contribuit conditiile economice favorabile, care vor permite si in acest an o crestere a economiei mondiale de peste 4%, pentru al patrulea an consecutiv, nivelul redus al dobanzilor si lichiditatile. Toti acesti factori au condus la o migrare a fondurilor catre pietele emergente care ofera o profitabilitate ridicata a plasamentelor. Intrarile excesive de capital au condus insa la reducerea profitabilitatii pietei de imprumut la un nivel scazut istoric, crescand vulnerabilitatea fata de modificarea climatului economic si financiar mondial. JP Morgan arata ca randamentul mediu al creditelor suverane ale acestor piete este cu numai 2,3 puncte peste titlurile americane de trezorerie, cu 1,25 puncte procentuale sub nivelul consemnat in urma cu un an.

Dezechilibrele se mentin

Prim-vicepresedintele IIF, William Rhodes, a declarat ca imbunatatirile structurale care au avut loc in multe tari emergente nu sunt suficiente pentru a compensa "vulnerabilitatile semnificative" generate de preturile de pe pietele de credit. Rezerva Federala a Statelor Unite a marit de peste patru ori principala rata a dobanzii in ultimele 18 luni, la 4,25%, fiind asteptate masuri similare in acest an. Banca Centrala Europeana a majorat, luna trecuta, dobanda de referinta pentru prima oara in ultimii cinci ani, la 2,25%, analistii estimand ca o noua crestere va avea loc in luna martie. Banca Japoniei ar putea la randul ei sa puna capat, in parte, politicii monetare relaxate care a facut ca in ultimii patru ani dobanzile sa fie aproape de nivelul zero.

Dezechilibrele globale de cont curent, generate in special de deficitul de 6,5% consemnat anul trecut in Statele Unite, raman factori de risc considerabili pentru economia mondiala. Instabilitatea valutara si a dobanzilor rezultate poate influenta in sens negativ economiile emergente, avertizeaza raportul. Potrivit documentului, reprezentantii celor mai dezvoltate state din Grupul celor 7 trebuie sa imbunatateasca coordonarea economica pentru a atenua dezechilibrele si a reduce vulnerabilitatea fata de aparitia unor evenimente neprevazute.

"Evenimente ca cel produs in Japonia sunt greu de anticipat, ca si efectele asupra situatiei financiare a participantilor pe piete", a declarat directorul IIF, Charles Dallara. El s-a referit la panica produsa la Bursa din Tokyo de acuzatiile referitoare la raportari financiare incorecte facute de firma Livedoor din domeniul Internetului.

Un element pozitiv legat de profilul de investitii al pietelor emergente este cresterea estimata a investitiilor straine directe, la 155 de miliarde de dolari in acest an, de la 136 de miliarde de dolari in 2005. China, care anul trecut a atras circa 100 de miliarde de dolari din totalul intrarilor de capital privat net pe pietele emergente, ar putea sa obtina si in anul urmator aproape o treime din investitiile directe totale. La nivel regional, Asia ar putea in acest an sa atraga 41% din intrarile de capital, din care 70% China. Statele emergente europene vor atrage 40% din intrarile de capital, iar America Latina 12%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri