Cresterea economica din Europa de Est ar trebui sa accelereze usor in acest an, odata cu revenirea cererii interne, dar problemele de la periferia zonei euro, deficitele bugetare ridicate si presiunile inflationiste reprezinta in continuare riscuri importante, potrivit FMI.
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, in prognoza economica regionala pentur Europa, ca economia regiunii va creste cu 4,3% in acest an si in 2012, fata de 4,2% anul trecut, transmite Reuters, citata de Mediafax.

Institutia financiara avertizeaza insa ca nivelul ridicat al creditelor neperformante continua sa puna presiune pe sectoarele bancare, iar cotatiile ridicate ale marfurilor pot alimenta cresterea inflatiei.

FMI anticipeaza o inflatie de 7,3% in 2011 in Europa de Est, care ar urma sa incetineasca la 6,2% anul viitor, si a cerut bancilor centrale din regiune sa ramana vigilente.

"Autoritatile de politica monetara trebuie sa ramana in alerta. Chiar si tarile cu previziuni bine ancorate privind inflatia ar putea gasi dificila evitarea efectelor de runda secunda, daca cele de prima runda sunt mari sau persistente, odata ce preturile globale ale marfurilor cresc disproportionat pe termen mediu", se arata in raport.

Fondul considera ca legaturile economice puternice cu zona euro expun Europa emergenta la riscurile legate de potentiala escaladare a crizei datorilor de stat care afecteaza cei mai slabi membri ai uniunii monetare. In cazul unor probleme semnificative, bancile occidentale si-ar putea reduce expunerea pe pietele de credit din Europa de Est, avertizeaza FMI.

Institutia sustine ca, desi regiunea a fost pana acum bine izolata de potentialele efecte ale problemelor din zona euro, autoritatile ar trebui sa solutioneze chestiunea deficitelor fiscale largi.

"Consolidarea trebuie sa reconstruiasca tampoanele fiscale. Astfel vor fi imbunatatiti indicatorii fiscali cheie si, in consecinta, riscul ca tensiunile financiare din zona sa se reverse in est va fi redus. De asemenea, o astfel de directie ar ajuta la controlul presiunilor inflationiste si ar sustine inasprirea conditiilor de politica monetara, care a inceput deja in mai multe tari", scrie FMI.

Deficitul fiscal din regiune, unde noua tari au acorduri active sau preventive cu FMI, ar trebui sa scada de la 4,5% din PIB in 2010 la 2,5% din PIB in acest an si in 2012, in principal datorita evolutiei din Rusia, estimeaza Fondul.

Datoria publica raportata la PIB va creste insa in doua treimi dintre tari, iar deficitele fiscale ridicate reprezinta expun mai multe state la vulnerabilitati, inclusiv Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri