Grecia are un potential mult mai mare decat alte tari de a se folosi de privatizari pentru recastigarea increderii investitorilor, planurile actuale de vanzare reprezentand mai putin de o cincime din potential, a declarat Antonio Borges, director pentru Europa al FMI, citat de Financial Times.
Borges a aratat ca statul elen, grav afectat de criza datoriilor, are un portofoliu extraordinar de active care poate fi valorificat. In opinia sa, privatizarile vor avea un efect crucial de crestere a increderii si vor contribui la reducerea datoriilor. "Cu cat vor incepe mai repede, cu atat vor adauga un element de credibilitate", a spus el, potrivit Mediafax.

Pana in prezent, autoritatile de la Atena s-au angajat la vanzarea unor active de 50 de miliarde de euro, suma suficienta pentru reducerea datoriilor cu echivalentul a 18% din PIB, pana in 2020. Programul se confrunta deja cu opozitia politica din Grecia, iar analistii au avertizat ca ar putea avea loc intarzieri substantiale, de natura tehnica si legala.

In timp ce investitorii se tem de o restructurare a datoriilor, liderii din zona euro se concentreaza tot mai mult pe privatizari, ca o solutie de salvare a Greciei.

Inspectori ai UE si FMI evalueaza in aceasta saptamana progresele realizate de autoritatile elene in aplicarea reformelor economice, de care depinde continuarea programului de sustinere de 110 miliarde de euro.

FMI nu subestimeaza dificultatile implicate, dar 50 de miliarde de euro "reprezinta probabil sub 20% din activele din Grecia care pot fi privatizate", a spus Borges.

Statul grec detine proprietati de 280 de miliarde de euro, precum si participatii la companii, a adaugat oficialul Fondului.

Borges a aratat ca crizele datoriilor din Portugalia, Irlanda si Grecia sunt "separate" de ceea ce se intampla in restul Europei.

"In urma cu un an, eram mult mai ingrijorati de extinderea crizei in Europa", a spus el, refuzand sa comenteze posibilele efecte ale unui default al Greciei.

El s-a referit totusi la avertismentele Comisiei Europene, care considera ca impactul va fi sever.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri