Arestarea in SUA a sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, pentru tentativa de viol, complica nu doar negocierile europene privind datoriile suverane, ci si sansele ca Europa sa isi impuna principalul candidat la conducerea institutiei, ministrul francez de Finante, Christine Lagarde (foto).
Natiunile europene vor dori sa pastreze postul de director general al Fondului Monetar International, in conditiile in care criza datoriilor din zona euro s-a agravat din cauza noilor probleme de finantare ale Greciei, relateaza Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

In plus, europenii ar putea fi reticenti sa renunte la conducerea FMI, cu exceptia cazului in care Statele Unite vor face acelasi lucru in privinta presedintiei Bancii Mondiale.

"Pentru europeni va exista o intrebare esentiala. Pot lasa conducerea Fondului unei tari emergente intr-un moment de rascruce?", s-a intrebat un oficial european.

Vinovat sau nu, fosti si actuali oficiali ai FMI se asteapta ca Strauss-Kahn, posibil candidat la presedintia Frantei, sa demisioneze din cauza gravitatii acuzatiilor, el neputand sa lucreze in continuare pentru rezolvarea crizei datoriilor in timp ce se afla in arest la New York.

Din cauza arestarii, Strauss-Kahn a ratat, duminica, o intalnire importanta cu cancelarul german Angela Merkel, precum si o a doua reuniune, cu ministrii europeni de Finante, stabilita pentru luni si marti.

Plecarea inainte de termen a lui Strauss-Kahn nu va provoca probabil o problema majora de guvernanta in FMI, a declarat Edwin M. Truman, fost oficial de rang inalt in Trezoreria SUA, in prezent membru al Peterson Institute for International Economics.

El a aratat ca Fondul pregatea deja un succesor pentru Strauss-Kahn, al carui mandat de cinci ani urma sa expire in 2012.

Analistii anticipau ca seful FMI va demisiona cel mai devreme in aceasta luna, pentru a intra in cursa pentru presedintia Frantei.

Philippe Aghion, profesor de economie la Harvard University, se asteapta ca tarile emergente sa exercite presiuni puternice pentru a obtine cea mai inalta functie in FMI.

Intre posibilii candidati mentionati de Aghion se numara Trevor Manuel, seful comisiei de planificare din Africa de Sud si unul dintre cei mai longevivi ministri de Finante din aceasta tara, precum si Kemal Dervis din Turcia.

Un alt candidat ar fi Montek Singh Ahluwalia din India, primul director al biroului pentru evaluare independenta din FMI, unde a lucrat pana in 2004.

Presedintele bancii Centrale din Brazilia, Arminio Fraga, seful companiei de investitii Pimco, Mohamed El-Erian, si fostul ministru de Finante sud-coreean Il SaKong se afla si ei intre posibilii candidati.

Alte nume vehiculate sunt Tharman Shanmugaratnam, fost ministru de Finante in Singapore, actual presedinte al comisiei pentru strategie din FMI, precum si fostul presedinte mexican Ernesto Zedillo.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri