Statele Unite sunt foarte aproape de nivelul maxim de indatorare stabilit de Congres la 14.294 miliarde de dolari si vor recurge la fondurile federale de pensii, a declarat un oficial al Trezoreriei, citat de Reuters, potrivit Mediafax.
Trezoreria va emite luni obligatiuni in valoare de 72 miliarde de dolari, iar indatorarea SUA va ajunge astfel aproape de plafonul de 14.294 miliarde de dolari impus de Congres, a adaugat oficialul.

Folosirea fondurilor de pensii face parte din seria de masuri pe care Trezoreria le poate folosi astfel incat sa-si poata onora in continuare obligatiile financiare, inclusiv datoriile.

Decizia ar urma sa acorde timp presedintiei americane si Congresului sa negocieze o majorare a plafonului de indatorare.

Trezoreria SUA a avertizat, insa, ca va ramane fara spatiu de manevra pana la 2 august daca executivul si legislativul nu vor ajunge la un acord.

Cat de sarac este guvernul federal?

Guvernul federal al SUA are datorii de 14.300 miliarde dolari, insa nu este deloc sarac, detinand active ce includ aproximativ un milion de cladiri, terenuri de peste 2,63 milioane de kilometri patrati, de peste zece ori suprafata Romaniei, sau aur in valoare de 370 miliarde dolari.

La acestea se pot adauga reteaua interstatala de autostrazi sau companii de utilitati, scrie Washington Post. Suprafata de 2,63 milioane de kilometri patrati aflata in proprietatea guvernului federal reprezinta aproape o treime din teritoriul total al SUA.

Intrucat guvernul federal va atinge, luni, plafonul maxim de indatorare stabilit de Congresul SUA la aproape 14.300 de miliarde de dolari, unii economisti conservatori au pus ochii pe cele 4.170 de tone (147 milioane de uncii) de aur din renumitul seif al statului american de la Fort Knox.

Valoarea rezervelor de aur ale statului, inclusiv cele de la Fort Knox, a fost estimata recent de administratia americana la aproximativ 370 miliarde de dolari. Aurul se tranzactioneaza in prezent in jurul valorii de 1.500 de dolari pe uncie.

"Sta acolo degeaba. Avand in vedere pretul ridicat si problemele majore legate de indatorare, cred ca ar trebui sa vindem", a afirmat Ron Utt, membru al centrului de cercetare al Heritage Foundation.

O eventuala vanzare de active ar trebui sa se desfasoare ordonat, fara a surprinde pietele, potrivit administratiei prezidentiale. Totodata, vanzarea rezervei de aur nu poate fi considerata o solutie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri