Paul Wolfowitz suspecteaza vechiul personal al bancii de coruptie si isi aduce apropiati de la Casa Alba si Pentagon
Informatii publicate ieri de corespondentul la Washington al cotidianului britanic "The Financial Times" au luat prin surprindere cercurile financiare, ele scotand la lumina un adevarat scandal ce mocneste de ceva vreme la Banca Mondiala, ca urmare a faptului ca noul director, Paul Wolfowitz, ii suspecteza pe vechii directori si consilieri, mosteniti de la predecesorul sau, de coruptie si ilegalitati in derularea proiectelor din diverse tari ale lumii. Buboiul s-a spart saptamana trecuta, o data cu numirea in postul de director al Departamentului pentru Integritate a Suzanei Rich Folsom, foarte apropiata cercurilor republicane din SUA. Ea devine astfel persoana-cheie in cercetarea cazurilor de coruptie, dar si cel mai apropiat consilier al lui Wolfowitz. Ceea ce a revoltat si mai mult personalul bancii a fost faptul ca in conducerea acesteia a fost numita o persoana implicata politic, ceea ce contravine statutului functionarilor institutiei.

In plus, ea a dat ordin ca toate e-mailurile persoanelor implicate in derularea de programe sa fie interceptate, ca una din metodele de prevenire a fraudelor. Surse de incredere din banca, citate de corespondentul britanic, au relatat ca multi dintre vechii directori si consilieri si-au dat demisia, jenati de faptul ca sunt suspectati fara dovezi de coruptie, iar altii au fost pur si simplu inlocuiti cu persoane, de asemenea implicate politic, fosti colaboratori apropiati ai sai de pe vremea cand era la Pentagon, sau ai vicepresedintelui american Dick Cheney. Unii dintre noii veniti in posturi mangeriale cheie, au relevat sursele citate, nu au nici un fel de pregatire sau legatura cu activitatile specifice ale acesteia.

O acuzatie extrem de grava adusa politicii pe care Wolfowitz a initiat-o la sosirea in noua sa functie a fost aceea de a concentra, la nivelul sau si al unui grup foarte restrans de oameni ai sai, a tuturor proiectelor ce vizeaza acordarea de credite, ajutoare strainatatii. Unii dintre functionarii cu pozitii importante in banca si unii directori reprezentand tarile membre ale ei s-au plans, sub anonimat, de faptul ca Paul Wolfowitz nu numai ca nu-i consulta privind activitatea bancii, dar ii si suspecteaza in permanenta de coruptie si fraude.

Potrivit ziarului britanic mentionat, activitatea Bancii Mondiale sub conducerea fostului director James Wolfensohn a fost, intr-adevar, umbrita de o serie de acte de coruptie sau trafic de influenta, ceea ce ar fi determinat de fapt aducerea la conducere a omului puternic de la Pentagon. In luna octombrie anul trecut, Paul Wolfowitz a prezentat personalului bancii o situatie din care reiesea ca, la preluarea functiei de director, a gasit aproximativ 387 de anchete interne nesolutionate, ce includeau cazuri de coruptie pana la hartuire sexuala. Dintre acestea, 243 erau mai vechi de un an.

Intre vechiul si noul personal adus de Wolfowitz are loc o disputa grava asupra veridicitatii anchetelor efectuate, ca si asupra modului extrem de centralizat in care noul director conduce Banca Mondiala. Conform unora dintre functionarii mai vechi, exista temeri ca Wolfowitz, fost ministru adjunct al Apararii al SUA si un asociat fervent al deciziei SUA de declansare a operatiunilor armate in Irak, va incerca sa includa pe sest planurile administratiei Bush in agenda ajutoarelor internationale ale Bancii Mondiale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri