Guvernele statelor care vor fi tranzitate de conducta de gaze Nabucco vor semna la 8 iunie, in Turcia, cu companiile care dezvolta gazoductul, acordurile de sprijin pentru proiect, cu scopul de a asigura protectia acestuia fata de potentiale schimbari legislative discriminatorii., conform Mediafax.
"Acordurile de sprijin reprezinta un pas semnificativ in etapa avansata de dezvoltare a gazoductului. Impreuna cu acordul interguvernamental, aceste acorduri sunt cerinte necesare pentru finantarea cu succes a proiectului", a declarat intr-un comunicat directorul general al companiei de proiect, Reinhard Mitschek.

Acordurile de sprijin se bazeaza pe legislatia actuala si protejeaza proiectul Nabucco de legi noi, care ar putea avea un impact negativ.

Principalele elemente ale acordurilor se refera la anuntarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenta legilor energiei din UE si Turcia, protejarea gazoductului fata de potentiale schimbari legislative discriminatorii si sprijinul pentru actiuni legislative si administrative necesare implementarii proiectului.

Aceste acorduri reprezinta, de asemenea, si angajamentul fiecarui guvern in sprijinirea proiectului, se precizeaza in comunicat. Documentele au fost finalizate si vor fi semnate de subsidiarele consortiului international Nabucco Gas Pipeline International si guvernele Austriei, Bulgariei, Ungariei, Romaniei si Turciei la Kayseri, in Turcia.

Consortiul are subsidiare nationale in Austria, Romania, Ungaria, Turcia si Bulgaria.

Compania de proiect este formata din OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz Medias (TGN), Bulgarian Energy Holding, Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Fiecare actionar detine 16,67% din compania de proiect.

Proiectul Nabucco vizeaza cresterea securitatii energetice a Europei prin diversificarea resurselor de gaze naturale, care depind in prezent in mare masura de importurile din Rusia. Gazoductul urmeaza sa aduca gaze din Asia Centrala pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.

Consortiul Nabucco a amanat, la inceputul lunii mai, inceperea lucrarilor de constructie a gazoductului cu un an, pana in 2013, si data la care ar trebui sa aiba loc primele livrari de gaze naturale cu doi ani, pentru 2017.

Capacitatea conductei urmeaza sa fie de 31 miliarde metri cubi pe an, iar costurile investitiei sunt estimate la 7,9 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri