Bancile din Uniunea Europeana (UE) ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 29 miliarde euro in urma testelor de stres derulate de autoritatile europene, potrivit unui sondaj efectuat de Goldman Sachs Group, preluat de Bloomberg si citat de Mediafax.
Noua dintre cele 91 de banci examinate ar putea avea rezultate negative la testele de stres, potrivit unui raport efectuat de analistii londonezi ai bancii, publicat luni.

Cifrele din raport reprezinta media estimarilor unui sondaj efectuat in randul a 113 de participanti din industria financiara.
Bancile spaniole, germane si elene ar urma sa aiba nevoie de cele mai mari majorari de capital, potrivit raportului.

Ponderea respondentilor care considera ca rezultatele testelor de stres vor fi "credbiile" este mai mica decat in cazul examinarii de anul trecut.
Autoritatea Bancara Europeana a anuntat anterior ca bancile examinate trebuie sa poata mentine o rata a capitalului de rang intai de cel putin 5% in scenariile luate in calcul pentru testele din acest an.

Testele includ si o evaluare a modului in care bancile ar face fata unei contractii economice de 0,5% in zona euro in acest an si unei prabusiri de 15% a pietelor de capital.

Publicarea rezultatelor ar putea fi intarziata pana in luna iulie, a declarat saptamana trecuta un oficial al Autoritatii Bancare.

"Cu o luna inainte de publicarea rezultatelor, consensul pare sa fie slab cu privire la volumul de capital care ar trebui acumulat si la impactul concluziilor", noteaza analistii Goldman Sachs.

Doar 22% dintre respondenti au semnalat ca au incredere in rezultatele testelor. Cu un an in urma, 35% dintre respondentii la un sondaj similar spuneau ca rezultatele examinarilor vor reflecta in mod credibil rezistenta institutiilor de credit la o incetinire neprevazuta a activitatii economice.
Circa 67% dintre repsondenti sunt europeni, 27% provin din Statele Unite, 2% din Asia si 4% din alte zone, potrivit Goldman.

Intrebati daca anticipeaza restructurarea datoriilor Greciei, 57% au declarat ca acest scenariu este "aproape sigur", fata de 16% in cazul Irlandei si 13% pentru Portugalia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri