O restructurare necontrolata a datoriilor Greciei ar avea un impact dezastros asupra pietelor, a declarat in parlamentul german, ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, intr-un apel pentru sustinerea unui nou pachet de finantare a statului elen, transmite Reuters.
Situatia din Grecia si Europa este serioasa a spus ministrul, cerand ca Grecia sa faca reforme mai ample in schimbul unui ajutor financiar suplimentar, scrie Mediafax.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat, joi, impotriva unei abordari promovate de Schaeuble pentru criza din Grecia, prin care se vizeaza obligarea investitorilor sa accepte maturitati mai lungi pentru obligatiunile statului elen pe care acestia le detin, potrivit Bloomberg.

BCE considera ca orice solutie prin care sectorul privat ar fi fortat sa se implice in sprijinirea statului elen ar fi o "greseala enorma" pentru zona euro.

Trichet a respins, totodata, orice implicare a bancii intr-un al doilea pachet de sustinere a Greciei, escaladand divergentele cu statele europene care vor sa gaseasca, pana la 24 iunie, o solutie la criza datoriilor guvernului de la Atena in care sa fie implicati si investitorii privati.

BCE ar accepta un plan in care creditorii sa participe voluntar la rostogolirea datoriilor Greciei. Institutia nu intentioneaza, insa, sa reinvesteasca tot in obligatiuni ale statului elen titlurile ajunse la maturitate, a adaugat Trichet.

Banca a inceput sa cumpere obligatiuni ale statelor din zona euro cu probleme in mai anul trecut, parte a masurilor neconventionale de a sustine zona euro.

Valoarea portofoliul de obligatiuni cumparate astfel este de 75 de miliarde de euro, din care circa 40 de miliarde de euro reprezinta titluri ale Greciei, potrivit datelor Barclays Capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri