Fondul Monetar International (FMI) ar putea plati de urgenta urmatoarea transa a finantarii externe pentru Grecia, pentru a acorda Uniunii Europene suficient timp sa finalizeze al doilea pachet de bailout destinat statului elen, au declarat pentru Reuters surse europene, potrivit Mediafax.
"Situatia este clara: daca va exista un angajament ferm din partea europenilor sa faca tot ce e posibil pentru a sprijini Grecia, atunci FMI va plati transa. Si va pot spune ca va exista un asemenea angajament", a declarat o sursa oficiala din zona euro.

FMI a anuntat anterior ca va plati noi transe numai dupa finalizarea unui plan care sa garanteze acoperirea nevoilor de finantare ale Greciei pana la sfarsitul anului viitor.

La Paris, Zhu Min, consilier special al directorului general al FMI, a declarat ca Fondul este profund ingrijorat de incertitudinea politica din Grecia, insa este pregatit sa ajute statul daca guvernul va putea castiga sprijinul parlamentului pentru noile masuri de austeritate.

Ministrii Finantelor din zona euro nu au reusit marti sa ajunga la un consens privind modul in care urmeaza sa fie implicati investitorii privati in pachetul de bailout al Greciei. Surse oficiale europene sustin ca incheierea unui acord la summit-ul liderilor europeni de saptamana viitoare este putin probabila si ar putea fi intarziata pana la mijlocul lunii iulie sau chiar mai tarziu.

Eurogroup, forul ministrilor finantelro din zona euro, se va reuni din nou duminica si luni pentru a pregati summit-ul liderilor UE de la finele sapatmanii viitoare.

"Daca ma intrebati daca vom fi pregatiti luni cu nu al doilea pachet pentru Grecia, nu este o surpriza sa va raspund ca nu este cea mai probabila urmare. Trebuie sa depasim niste chestiuni de ordin politic, care sunt discutate acum la cel mai inalt nivel, si trebuie de asemenea sa trecem peste niste obstacole tehnice, pentru care este nevoie de mult mai mult timp", a afirmat sursa citata.

O alta sursa a afirmat ca FMI ar putea plati saptamana viitoare partea sa din urmatoarea transa pentru Grecia, de 12 miliarde euro. Transa este programata in acordul stand-by pentru 29 iunie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri