Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat joi ca va elibera din rezerve strategice ale statelor membre 60 milioane barili de petrol, pentru a reduce cotatia barilului si a sprijini economia mondiala, iar declinul pretului petrolului s-a accelerat la 8,5 dolari pe baril, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.
Jumatate din cantitate, respectiv 30 de milioane de barili, va fi asigurata de Statele Unite.

Anuntul celor 28 de state membre ale AIE, intre care si SUA, vine dupa ce Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a reusit sa creasca productia la o reuniune desfasurata la 8 iunie si in pofida asigurarilor Arabiei Saudite ca va majora unilateral productia.

AIE va elibera pe piata mondiala cate doua milioane de barili de petrol pe zi pentru o perioada initiala de 30 de zile, cu scopul de a suplini un deficit in aprovizionare rezultat din sistarea exporturilor Libiei.

Libia, membra a OPEC, exporta circa 1,2 milioane de barili pe zi inaintea declansarii unei revolte care a blocat productia.

"Problema din Libia afecteaza piata mondiala de ceva timp, iar efectul a devenit tot mai pronuntat", potrivit unui comunicat al AIE.

Aceasta este a treia eliberare in regim de urgenta de petrol din rezervele statelor AIE, organizatie infiintata in 1974, dupa un embargou al statelor arabe.

Petrolul Brent, tranzactionat ala Londra, a scazut cu 8,49 dolari, la 105,72 dolari pana la 13:42 GMT, dupa ce a inchis miercuri in urcare cu 3,26 dolari.

Pe piata din SUA, cotatia titeiului a scazut cu peste 5 dolari, la 89,69 dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri