Azerbaidjanul este pregatit sa asigure incepand din anul 2014 exporturi de gaze naturale in volum de peste un miliard de metri cubi pe an catre Bulgaria, a anuntat ministerul bulgar al Energiei, transmite Reuters, citat de Mediafax.
"Azerbaidjanul este pregatit sa furnizeze Bulgariei gaze naturale incepand din 2014, imediat dupa ce vor fi finalizate interconexiunile cu Turcia si Grecia", se arata intr-un comunicat emis de minister dupa o intalnire la nivel de ministri intre cele doua parti.

Bulgaria are nevoie de 4-5 miliarde metri cubi de gaze pe an si depinde aproape in totalitate de importurile de la grupul rus Gazprom.

Livrarile vor incepe inainte de inaugurarea lucrarilor de exploatare Shah Deniz II, considerat o sursa cheie de aprovizionare pentru gazoductul Nabucco, se spune in comunicat.

Zacamantul azer Shah Deniz este dezvoltat de BP si Statoil alaturi de compania azera de stat SOCAR si alte firme mai mici. Resursele depozitului gazeifer sunt estimate la 1.200 miliarde metri cubi. Productia a inceput in 2006, iar inaugurarea celei de-a doua faze a proiectului, Shah Deniz II, va avea loc in 2017.

Bulgaria a inceput sa construiasca gazoducte de interconectare cu Romania, Grecia si Turcia, anticipand ca vor deveni operationale pana in 2014.

Productia de gaze a Azerbaidjanului a crescut anul trecut cu 11,2%, la 26,2 miliarde metri cubi, iar statul intentioneaza sa produca 28-29 miliarde metri cubi in acest an.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri