Canada si Australia il sustin pe Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a Mexicului, pentru ocuparea postului de director general al Fondului Monetar International (FMI), au anuntat cele doua tari.
Carstens concureaza pentru sefia Fondului cu ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, considerata favorita. Functia a ramas vacanta in luna mai, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzatii de tentativa de viol. Fostul director general al FMI neaga acuzatiile care i se aduc.

Fondul Monetar International a fost condus de un european in mod traditional, inca de la infiintare, cu peste 60 de ani in urma. In paralel, presedintele Bancii Mondiale a fost intotdeauna un american.

"Experienta anterioara a lui Agustin Carstens la FMI, combinata cu trecutul sau ca ministru al Finantelor al Mexicului si cu pozitia actuala de guvernator al bancii centrale mexicane, il califica foarte bine sa inteleaga si sa abordeze, impreuna cu tarile membre ale FMI, provocarile cu care se confrunta economia globala. Astfel, dupa o analiza atenta a candidatilor si a criteriilor de selectie ale FMI, am decis sa il sustinem pentru pozitia de director general", se spune in comunicatul transmis de Canada si Australia, potrivit Mediafax.

Cele doua guverne noteaza ca atat Carstens, cat si Lagarde reprezinta candidati "foarte credibili".
Peru si Chile si-au anuntat de asemenea, vineri, sprijinul pentru Carstens.

Dominatia europeana pe postul de director general al FMI este pusa sub semnul intrebarii in contextul reformelor care au inceput in mandatul lui Strauss-Kahn, care includ cresterea puterii de vot a marilor economii emergente in conducerea institutiei, proportional cu influenta tot mai ridicata de care se bucura, la nivel mondial, state precum China, India, Brazilia sau Rusia.

Canada a fost unul dintre principalii promotori ai acestor reforme si a cerut in mod repetat un proces deschis si transparent de selectie a noului director general al FMI, bazat pe merite si nu pe nationalitate. Luna trecuta, un oficial canadian a recunoscut ca guvernul anticipeaza ca, pana la urma, postul urmeaza sa fie ocupat din nou de un european.

Statele Unite nu si-au oferit inca sprijinul pentru niciunul dintre candidati, Trezoreria notand joi ca Lagarde este "exceptional de talentata".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri