Frits Bolkestein, un liberal profund atasat conceptului de economie de piata, care in perioada 1999-2004 a detinut functia de comisar european pentru Pietele Interne, in subordinea lui Romano Prodi, a expus - la o conferinta tinuta la Londra - o prognoza pe termen lung referitoare la viitorul monedei unice europene, mai exact, ce sanse de supravietuire are ea. In circa 10 ani, a subliniat el, euro va fi supus unui dificil test, cand Europa va fi "lovita" de "boom-ul pensionarilor". Imbatranirea populatiei europene va lovi "fara mila" continentul, a mai avertizat durul politician german, in conditiile in care state din zona euro, cum este Italia, nu sunt pregatite pentru apropiatul "soc al solicitarilor masive de pensii".

Astfel de state vor fi nevoite sa solicite imprumuturi, ceea ce le va mari deficitul bugetar, cu consecinte negative asupra ratelor dobanzii si inflatiei. Pe un astfel de fond, fostul comisar european crede ca, pe termen lung, nu mai devreme de 10 ani, supravietuirea monedei euro ar putea fi pusa sub semnul intrebarii. Bolkestein, facand referire la Italia, arata ca sistemul de finantare a pensiilor prin contributia populatiei active si nu prin economii ale pensionarilor insisi, prin fondurile private de pensii, se va afla sub grea presiune o data cu imbatranirea si cresterea considerabila a numarului pensionarilor, comparativ cu numarul cetatenilor activi.

Mai mult, mai spunea Bolkestein, deficitele umflate ca urmare a cresterii numarului pensionarilor vor fi greu de tinut sub control, mai ales in conditiile in care Pactul de stabilitate si dezvoltare - un set de reguli ce sustin euro - nu functioneaza. Desi Pactul stipuleaza obligativitatea tarilor membre ale UE de a mentine deficitele bugetare sub 3 la suta din PIB, reaminteste politicianul german, "multe dintre ele, mai ales cele mari, fac doar ceea ce doresc ele".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri