Extinderea problemelor de supraindatorare ale Greciei la restul Europei ar putea fi mai grava decat prabusirea bancii americane de investitii Lehman Brothers in 2008, eveniment care a marcat inceputul crizei financiare globale, a declarat directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann (foto).
Grecia are nevoie de o transa de 12 miliarde de euro din programul de imprumuturi in valoare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, pentru a putea plati datorii care ajung la scadenta in luna iulie, noteaza Reuters, citat de Mediafax.

O intrare in incapacitate de plata a Greciei ar putea cauza o criza la nivelul zonei euro si ar produce socuri pentru economia mondiala.
"Grecia singura si este prea mult. Dar daca sunt atrase si alte state prin extinderea problemelor, ar putea depasi proportiile Lehman Brothers", a spus Ackermann la o conferinta pe teme bancare organizata de Reuters.

Declaratia sefului Deutsche Bank survine unui avertisment similar al lui Juergen Stark, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene. Stark a avertizat ca o restructurare a datoriei pe pietele europene ar putea eclipsa falimentul Lehman Brotehrs.

Tarile europene pregatesc un al doilea pachet financiar pentru Grecia, in care sa fie implicat si sectorul privat, insa guvernul de la Atena trebuie sa obtina acordul parlamentului pentru un program de masuri de austeritate in valoare de 78 miliarde euro.

Bancile elene au pierdut 8% din depozitele clientilor

Bancile elene au pierdut in acest an circa 8% din depozitele clientilor din sectorul privat, potrivit agentiei de evaluare financiara Moody's, care avertizeaza ca aceste institutii se vor confrunta cu un deficit grav de capital, daca iesirile vor ajunge la 35% din depozite.

Retragerile de fonduri s-au intensificat in lunile mai si iunie, din cauza tensiunilor politice si incertitudinilor referitoare la angajamentul autoritatilor europene de a continua finantarea Greciei, se arata intr-un raport al Moody's.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri