Industria financiara americana a reusit sa determine modificarea unei propuneri a guvernului de a plafona comisioanele percepute de banci retailerilor pentru procesarea achizitiilor cu carduri de debit, care ar fi redus puternic sumele de ordinul miliardelor de dolari incasate astfel, potrivit Mediafax.
Dupa o campanie "viguroasa" a grupurilor de lobby ale bancilor, Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, a votat revizuirea propunerii initiale, aproape dubland plafonul propus anterior pe aceste comisioane, transmite Reuters.

Fed si-a aparat pozitia afirmand ca noul proiect reprezinta cu mai mare acuratete "intentia" legislatiei Dodd-Frank de supraveghere financiara din 2010.

Capitalizarea de piata a celor mai mari retele de carduri bancare din SUA, Visa, MasterCard, American Express si Discover, a crescut cu circa 14 miliarde de dolari dupa votul Fed.

"Vorbind de generozitate... uau!", comenteaza un analist american, referitor la decizia bancii centrale.

Astfel, potrivit noii legislatii, bancile vor putea percepe un comision de pana la 22 de centi pentru fiecare tranzactie cu un card de debit, suma care include o indemnizatie de un cent pentru asigurarea unor standarde de prevenire a fraudelor.

Noul plafon este cu 10 centi mai ridicat decat cel propus initial in luna decembrie.

In plus, bancile vor putea incasa 0,05 puncte procentuale din valoarea fiecarei tranzactii pentru pierderi cauzate de frauda.

Ridicarea plafonului reprezinta o victorie pentru marile banci, precum Bank of America si JPMorgan Chase, si pentru retelele de carduri bancare, ca Visa si MasterCard. Companiile s-au aratat surprinse in decembrie de duritatea plafonului anuntat initial de Fed.

Bancile platesc retelele de carduri pentru procesarea tranzactiilor de debit, iar investitorii s-au temut ca reducerea comisioanelor care pot fi incasate de banci se va traduce in scaderea platilor pe care acestea le fac catre companii precum Visa si MasterCard.

Industria financiara a combatut vehement propunerea printr-o campanie publicitara nationala prin care au incercat sa convinga populatia ca plafonarea comisioanelor este un mod de a "burdusi" profiturile gigantilor retail, precum Wal-Mart si Target.

Totusi, bancile vor pierde venituri anuale de miliarde de dolari chiar si cu plafonul modificat. Comisioanele percepute la plati cu carduri de debit au totalizat in 2009 16,2 miliarde de dolari, potrivit bankcii centrale americane. Plafonarea comisioanelor, chiar si in forma modificata, injumatateste aceasta suma.

Decizia anuntata miercuri de Fed a fost primita ca o lovitura grea de catre retaileri.

"Guvernatorii (bancii centrale - n.r.) au ignorat practic legea", a declarat un reprezentant al Federatiei Nationale a Retailerilor.

Federal Reserve estimeaza ca, in cazul tranzactiei medii cu cardul de debit, in valoare de 38 de dolari, o banca va putea percepe de la retaileri un comision de 24 de centi, din care 21 de centi din comisionul de baza, plafonat, pana la un cent din indemnizatia de prevenire a fraudelor, si pana la doi centi din schema de acoperire a pierderilor din fraude.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri