Mittal Steel preseaza inclusiv Guvernul francez pentru a pune mana pe Arcelor
Oferta ostila de preluare, prezentata zilele trecute de catre Mittal Steel fata de rivalul european - si numarul doi la nivel mondial - Arcelor, a iscat un puternic val de nemultumiri in cadrul Consiliului Administrativ al acestuia din urma, care a refuzat transant o astfel de operatiune, si, precum in cazul zvonurilor legate de o eventuala achizitionare a Danone de catre Pepsi Co., aparute in vara anului trecut, administratia franceza a iesit iarasi la rampa cu declaratii incendiare.

Saptamana trecuta, imediat dupa ce Arcelor anunta castigarea bataliei pentru grupul canadian Dofasco, ca urmare a retragerii din cursa a grupului ThyssenKrupp, Mittal Steel, numarul unu mondial in domeniul otelariei, a inaintat o propunere ostila de preluare catre colosul european, pentru o suma de peste 18,6 miliarde de euro. O eventuala preluare a Arcelor i-ar fi deschis Mittal-ului calea catre America, dat fiind ca prin precedenta achizitie Arcelor dobandise accesul la aproape 10% din piata nord-americana.

Aceasta propunere ostila a fost respinsa insa ieri in unanimitate de catre Consiliul de Administrare al Arcelor. "Consiliul de Administrare respinge in unanimitate propunerea nesolicitata a Mittal Steel, pe care o considera ca fiind ostila, si recomanda actionarilor Arcelor sa nu isi cedeze titlurile pentru oferta propusa de Mittal, daca ea se va confirma", a indicat grupul intr-un comunicat preluat de AP.

La randul sau, presedintele luxemburghez al grupului, Joseph Kinsch, a declarat ca o astfel de operatiune ar fi imposibila in conditiile in care "Arcelor si Mittal Steel nu impartasesc aceeasi viziune strategica, nici acelasi model de dezvoltare, nici aceleasi valori". Guy Dolle, unul dintre patronii Arcelor, a sustinut si el ca grupul european este gata sa reziste unei oferte ostile dinspre numarul unu mondial. "Suntem gata. Avem toate dispozitivele care ne permit sa rezistam", a precizat acesta, desi, potrivit declaratiei unui alt reprezentant al Arcelor, pana la aceasta ora nu a fost formulata o strategie concreta in acest sens. Oricum, unul dintre motivele cheie ale acestei strategii l-ar putea constitui politica resurselor umane, dat fiind ca un eventual castig de cauza pentru Mittal ar putea avea avea drept consecinta disponibilizarea a peste 40.000 de angajati.

Thierry Breton se declara ingrijorat de planurile Mittal

Ministrul francez al Economiei, Thierry Breton, care s-a declarat inca de la inceput ingrijorat de aceasta strategie a Mittal Steel, l-a primit ieri pe directorul general al grupului indian, Lakshmi Mittal, detinatorul a 88% din titlurile Mittal, care este vazut de presa occidentala drept "indianul care a transformat otelul in aur". "Nu exista nici un proiect industrial pe masa la ora actuala", a declarat ministrul, aratandu-si simultan nemultumirea de faptul ca nu exista nici o analiza clara asupra compatibilitatii economice, structurale si culturale dintre cele doua formatiuni.

"Metodele Mittal nu corespund economiei secolului XXI", a subliniat Breton, adaugand ca "Lakshmi Mittal regreta aceasta precipitare a evenimentelor" si ca "s-a ajuns aici numai din teama de a pierde Arcelor". La randul lor, reprezentantii Guvernului luxemburghez s-au declarat impotriva preluarii, exprimandu-si ingrijorarea privind efectul avut asupra participatiei de 5,67% detinuta la Arcelor, considerata "perla" economiei tarii. Grupul Arcelor, din care Luxemburgul detine 5,6%, a fost format in 2002 in urma fuziunii dintre Usinor (Franta), Arbed (Luxemburg) si Aceralia (Spania), iar la ora actuala numara mai bine de 94.000 de salariati in intreaga lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri