Guvernul japonez a aprobat suplimentarea cu 25 miliarde de dolari a bugetului pentru reconstructie in urma cutremurului din 11 martie, fonduri care nu vor necesita o noua runda de emisiuni de obligatiuni de stat, transmite Mediafax.
Parlamentul Japoniei a aprobat in luna mai un buget de urgenta de 4.000 de miliarde yeni (50 miliarde de dolari) pentru a acoperi reconstructia in urma dezastrului cauzat de un cutremur de magnitudinea 9, de valul tsunami care a urmat si de criza nucleara prelungita de la Fukushima.

Suplimentarea bugetului adoptata marti de guvern va fi dezbatuta in parlament la mijlocul lunii iulie.

Japonia, a treia mare economie a lumii, a reintrat in recesiune in urma dezastrului, iar investitorii conteaza pe investitiile publice in reconstructie pentru a reveni pe crestere.

Primele doua runde de cheltuieli de urgenta sunt considerate drept limitate ca marime, iar pietele anticipeaza pentru cea de-a doua parte a anului un al treilea buget de criza, de peste 10.000 miliarde yeni, care va necesita emiterea unor obligatiuni de reconstructie si cresterea taxelor.

Premierul Naoto Kan, criticat pentru reactia guvernului la criza nucleara de la Fukushima, a declarat ca aprobarea de catre parlament a noului buget de reconstructie este una dintre conditiile de care depinde demisia promisa opozitiei si propriului partid. Kan a anuntat luna trecuta ca va demisiona odata ce criza va fi sub control, insa nu a precizat un termen limita pentru aceasta decizie.

Guvernul Kan a primit marti o noua lovitura, ministru pentru reconstructie Ryu Matsumoto demisionand la numai o saptamana dupa ce a fost investit. Matsumoto este criticat dur in Japonia pentru declaratiile sale care au jignit victimele dezastrului din martie.

Matsumoto, care se ocupa de asemenea si de portofoliul mediului, i-a spus saptamana trecuta guvernatorului prefecturii Iwate ca guvernul nu va ajuta comunitatile "care nu vin cu propriile idei". Ulterior, ministrul i-a facut observatie guvernatorului prefecturii Miyagi ca l-ar fi facut sa astepte, ordonand apoi jurnalistilor prezenti la intalnire sa ignore incidentul, pentru ca institutiile la care sunt angajati sa nu aiba de suferit.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri