Agentiile de rating ar putea fi obligate sa dezvaluie analizele interne care stau la baza retrogradarii unui stat din Uniunea Europeana, a declarat comisarul pentru Piata Interna, Michel Barnier, transmite Bloomberg.
Statele ar putea obtine dreptul de a verifica datele folosite de agentiile de evaluare financiara, inainte de revizuirea in scadere a ratingurilor suverane, a aratat Barnier, potrivit Mediafax.

Masurile ar putea fi incluse intr-o lege menita sa reglementeze activitatea acestor agentii.

Agentiile de rating "ocupa un rol mult prea important in Europa. Analizam obligativitatea publicarii analizei care conduce la modificarea unui rating si obligativitatea efectuarii in mod regulat a unei analize complete", a spus Barnier.

Moody’s a retrogradat saptamana trecuta ratingul Portugaliei cu patru trepte, la "Ba2". in categoria nerecomandata pentru investitii.

Masura a provocat critici din partea liderilor UE la adresa agentiilor de rating, care ar amplifica, in opinia lor, criza datoriilor suverane.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a declarat ca regreta profund momentul si amploarea retrogradarii ratingului Portugaliei si a declarat ca in acest an vor fi redactate propuneri pentru imbunatatirea reglementarilor europene referitoare la agentiile de evaluare financiara.

Purtatorii de cuvant al Moody’s si Fitch Rating nu au fost disponibili pentru comentarii, iar un reprezentant al Standard&Poor’s a refuzat sa comenteze.

Propunerile ar putea include posibilitatea ca investitorii sa dea in judecata agentiile de rating, daca au loc incalcari ale legii.

Barnier a mai spus ca pe piata agentiilor de rating "este esentiala cresterea concurentei si a diversitatii", o idee interesanta fiind crearea unei retele de agentii de dimensiuni mici si medii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri