Fondul Monetar International (FMI) si partenerii sai europeni nu sunt inca pregatiti sa discute termenii celui de-al doilea pachet de bailout al Greciei, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, care a cerut Atenei eforturi mai mari pentru solutionarea crizei, transmite Reuters.
Guvernul elen a luat masuri importante de reducere a deficitului bugetar, care sunt insa insuficiente, a afirmat Lagarde in prima intalnire oficiala cu presa din Washington de la preluarea mandatului de director general cu o saptamana in urma, informeaza Mediafax.

"Dupa parerea mea, nu suntem la etapa discutarii termenilor si conditiilor, duratei si volumului, si nimic nu ar trebui luat ca atare. Grecia a muncit mult pentru reducerea deficitelor si pentru consolidarea fiscala, in cuantum de circa 5 puncte procentuale din PIB, ceea ce este un succes semnificativ. Stim cu totii insa ca nu este suficient, ca mai trebuie lucrat", a aratat ea.

Noul sef al FMI a afirmat ca o solutie la problemele Greciei "este in lucru" si trebuie discutata in interiorul tarii, dar si intre Fond, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana.

Moneda euro s-a depreciat pe pietele asiatice in urma comentariilor lui Lagarde, coborand la un nou minim al ultimelor patru luni fata de dolarul SUA si la un nou minim istoric in raport cu francul elvetian.

Pietele de capital au suferit corectii in intreaga lume pentru cea de-a doua sedinta consecutiv, din cauza temerilor ca efectele de contagiune ale crizei din Grecia ar putea forta alte tari din zona euro sa apeleze la sprijin financiar extern.

Ministrii Finantelor din zona euro, reuniti luni la Bruxelles, au discutat despre moduri de a ajuta Grecia, promitand credite mai ieftine, maturitati mai lungi si un fond de bailout mai flexibil, care sa sustina atat Atena, cat si Italia si Spania, amenintate tot mai serios de criza. Oficialii au aratat ca masurile vor fi anuntate "in scurt timp", dar nu au oferit un termen exact.

Lagarde a mai afirmat ca John Lipsky, primul adjunct al directorului general al FMI, reprezinta Fondul la negocierile de la Bruxelles.

Cu privire la Italia, Lagarde a afirmat ca, pe langa masurile fiscale, guvernul de la Roma trebuie sa consolideze cresterea economica pentru a intari increderea investitorilor, insa a precizat ca FMI a derulat recent o evaluare a economiei italiene si ca "unele cifre au fost excelente".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri