Moody's a taiat cu o treapta ratingul de credit al Irlandei, de la "Baa3" la "Ba1", cu perspectiva negativa, retrogradand calificativul in categoria "junk", avertizand ca statul va avea nevoie de un nou pachet de bailout din partea institutiilor financiare internationale, informeaza Mediafax.
Aceeasi agentie de rating a redus saptamana trecuta ratingul Portugaliei cu patru trepte, pana in categoria "junk", apreciind si in acest caz ca guvernul va avea nevoie de o noua interventie internationala.

Moody's subliniaza, intr-un comunicat transmis marti seara, ca posibilitatea participarii sectorului privat ca preconditie pentru un al doilea pachet de finantare externa pentru Irlanda este tot mai ridicata.

Ministrii Finantelor din zona euro au admis pentru prima data ca ar putea fi nevoie de "o forma" de default (incapacitate de plata) al Greciei, pentru a reduce datoria publica a tarii, transmite Reuters. Daca aceasta varianta se va materializa, ratingul Irlandei, aflat pentru prima data in categoria "junk", ar putea fi redus in continuare.

Celelalte doua mari agentii de rating, Standard & Poor's si Fitch, atribuie Irlandei ratingul "BBB+", cu trei trepte deasupra categoriei "junk". S&P are perspectiva stabila pe Irlanda, in timp ce Fitch acorda perspectiva negativa.
Reducerea ratingului Irlandei a afectat actiunile si moneda euro pe pietele asiatice.

Euro s-a depreciat la minimul ultimelor patru luni fata de dolar.
Guvernul irlandez, care vrea sa revina pe piete in 2013, cand actualul acord cu UE si FMI va expira, s-a aratat ofensat de decizia Moody's, noteaza Reuters.

"Este nu eveniment dezamagitor si se bate cap in cap cu opiniile exprimate recent de celelalte agentii de rating. Facem tot posibilul sa ne ordonam situatia financiara, iar rezultatele pe care le obtinem pot fi vazute de oricine", se arata intr-un comunicat al ministerului Finantelor de la Dublin.

Ratingul "Ba1" atribuit de Moody's Irlandei este cu o treapta sub cel al Columbiei si cu doua trepte sub Brazilia, dar cu un nivel peste Portugalia si sase peste Grecia.

Spre deosebire de Grecia, Irlanda si-a atins obiectivele din acordul de finantare externa de 85 miliarde euro incheiat anul trecut cu UE si FMI.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri