Criza datoriilor suverane a intrat in "teritoriu nemarcat" si a readus temerile ca se va extinde in estul Europei prin legaturile bancare si comerciale, a declarat Erik Berglof, economist sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Actiunile UniCredit si Intesa Sanpaolo, doua dintre cele mai mari banci din Europa de Est, au scazut pe 11 iulie la cel mai redus nivel din peste doi ani, dupa ce conflictele politice din Italia au amenintat ca intarzie reducerea deficitului bugetar.

"Ne aflam pe teritoriu nemarcat. Situatia din Grecia, sursa contagiunii, s-a inrautatit", a declarat intr-un interviu economistul sef al BERD.

BERD a coordonat in 2008 eforturile de a convinge bancile occidentale, care detin 76% din piata est-europeana, sa isi mentina angajamentele in regiune.

Extinderea crizei datoriilor in Italia, a patra mare economie a Europei, va amplifica riscul ca bancile, confruntate cu pierderi pe piata lor locala, sa reduca creditarea in est, blocand redresarea regiunii.

Criza datoriilor din Europa a intrat intr-o noua faza, iar liderii trebuie sa vina cu un raspuns clar, pentru a opri contagiunea care ameninta euro, a declarat miercuri viitorul presedinte la Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

Ratingurile Greciei, Irlandei si Portugaliei, care au primit sprijin financiar de la UE si FMI, au fost retrogradate in categoria nerecomandata pentru investitii.

"Intregul efort de a rezolva criza datoriilor s-a concentrat pe construirea unui zid pentru prevenirea extinderii acesteia din cele trei tari in Spania si posibil Italia", a spus Berglof, adaugand ca exista temeri ca "zidul de protectie nu va rezista presiunii".

Pietele au devenit mai pesimiste in legatura cu probabilitatea de rezolvare a crizei din zona euro, a aratat oficialul BERD.

"Potentialul unui impact direct este in Europa de Sud-Est, iar impactul indirect este prin banci din Europa de Vest si in ultima instanta asupra cresterii din zona euro, ce mai mare piata pentru tarile rasaritene", a adaugat Berglof.

Europa de Sud-Est este cea mai expusa la riscuri din cauza proximitatii Greciei, dar escaladarea crizei datoriilor va afecta bancile occidentale, cu implicatii in tarile unde BERD desfasoara operatiuni.

Divizii ale unor banci elene din Balcani, inclusiv din Romania si Bulgaria, au primit in octombrie imprumuturi de 630 milioane de euro de la BERD.

Banca anticipeaza un avans economic de 1,9% in Balcani, jumatate fata de cel din restul Europei Centrale si de Est.

Aproape o treime din bancile bulgaresti si 12% din cele din Romania sunt detinute de banci elene, precum Piraeus Bank si Alpha Bank.
Banci din Grecia detin 15%-25% din institutiile de credit din Macedonia, Serbia si Albania.

"Am consumat multa energie pentru a contrui un zid de protectie fata de extinderea crizei in sud-estul Europei. Pana acum, nu am vazut semne de contagiune in regiune. Nu spunem ca aceste este scenariul principal, dar trebuie sa ne ingrijoreze", a aratat Berglof.

Cel mai mare risc, in opinia sa, este ca bancile occidentale sa isi restranga finantarea, cu impact negativ asupra redresarii.

BERD a imbunatatit in luna mai estimarile de crestere economica din acest an pentru tarile in care investeste, de la 4,2% la 4,9%, urmand ca avansul sa incetineasca la 4,4% anul viitor.

"Bancile occidentale au fost destul de restrictive cu creditele, abia de curand au reluat finantarile si suntem ingrijorati ca acestea se vor contracta din nou", a spus oficialul BERD.

El crede ca ultimul nivel de contagiune va fi daca bancile occidentale vor avea dificultati sa sprijine diviziile din est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri