Este evident ca marii jucatori din piata doresc mentinerea cotatiilor la niveluri ridicate, in ciuda faptului ca nu se inregistreaza o crestere a cererii pentru produsele petroliere. Parerile specialistilor argumenteaza de ce preturile nu au ce sa caute la asemenea niveluri.
"Ce motive ar fi sa creasca in continuare pretul la produsele petroliere? Pot fi mentinute aceste preturi ridicate doar prin tranzactii speculative? Raspunsul este ca... orice este posibil, adica nu este exclus sa vedem in continuare o crestere a cotatiilor, in ciuda mai multor parametrii rationali existenti in prezent si care ar trebui sa indice drumul opus", este de parere Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil, companie romanesca de comert exterior cu produse petroliere.

Saptamanile trecute pietele financiare internationale au inregistrat din nou volatilitati foarte mari pe fondul unor evenimente si raportari de date economice importante pentru principalele economii ale lumii, intr-un interval de timp scurt, cu impact spectaculos pe pietele financiare.
Astfel de miscari majore in piata valutara s-au inregistrat incepand din data de 7 iulie, cotatia Euro/ USD a crescut pana la un nivel de 1.4360, pe fondul datelor privind somajul in Statele Unite, iar marti ,12 iulie - ca urmare a probelemelor din Italia - s-a atins un minim al ultimilor patru luni de 1.3830. De la acest nivel, in urma adoptarii votului decisiv privind masurile de austeritate in parlamentul italian si a anuntului agentiei de rating Moody`s care a averizat ca ar putea reduce ratingul maxim AAA acordat SUA, cursul EURO/ USD a atins nivelul de 1.4280 in ziua de 15 iulie.

Tot in respectiva saptamana, din cauza aprecierii yenului japonez in raport cu celelalte valute internationale au existat zvonuri privind o posibila inerventie a bancii centrale a Japoniei in piata valutara pentru a stopa apecierea monedei nationale, francul elevetian a inregistrat un nivel de apreciere record fata de moneda unica europeana ajungand la nivelul de 1.4680. In perioada amintita, indicele S&P al bursei americane a scazut aproximativ 60 de dolari de la nivelul de 1.360 pana la 1.299.

Din partea pretului la petrol nu am avut "surprize", daca se poate spune asa, dupa scaderea masiva de luna trecuta, cotatia a revenit peste nivelul de 110 USD/baril, crestere care a venit ca o confirnmare a puternicului semnal de cumparare care a aparut in zona nivelului minim atins. De la nivelul de 110 USD/baril, cotatia la sortimentul relevant la nivel european Brent a crescut usor ajungand din nou in zona de 116-117 USD/baril, un "pret mare, daca ne gandim la raportul cerere oferta", accentueaza Dan Berendel. Doar ca pentru piata acestor produse nimic nu respecta logica si atata timp cat marii jucatorii detin stocuri foarte mari de produse petroliere este greu de crezut ca preturile vor scadea.

In iulie pretul la petrol si-a continuat trendul crescator, vineri, 7 iulie, inainte de publicarea datelor finale privind somajul din SUA, pretul la Brent a crescut spectaculos, in doar cateva minute, de la nivelul de 118 dolari/baril pana apoape de 120 USD/baril, urmand ca dupa publicarea respectivelor date, care au aratat o crestere accentuata a somajului in SUA, in doar cateva minute pretul a scazut pana la nivelul de 116.80 USD/baril.

Marii jucatorii din piata doresc mentinerea cotatiilor la niveluri ridicate, in ciuda faptului ca nu se inregistreaza o crestere a cererii pentrru produsele petroliere. Ca o paranteza fie aici spus: consumul de combustibil in SUA cu ocazia sarbatorii nationale de 4 Iulie a fost la cel mai scazut nivel din utimii 8 ani! In SUA negocieirile intre republicani si democrati pentru ridicarea plafonului de indatorare domina agenda, adoptarea unor masuri de diminuare a deficitului bugetar, preocupa intreaga planeta. Un cataclism planetar pare a se arata la orizont.

Din punct de vedere al analizei tehnice, nivelul de 120 USD/baril este crucial, o inchidere si mentinere a cotatiilor peste acest nivel, ar putea potenta o crestere de pana la 130 USD/baril. "Nu suntem pe deplin de acord cu acest scenariu", e de parere Dan Berendel, mai mult "ne asteptam ca pentru perioada urmatoare sa avem o scadere a pretului la Brent, consideram ca acest nivel este un asa-zis "top al cotatiei" si este posbil ca pretul la Brent sa ajunga in patru luni de zile pana la nivelul de 90-95 USD/baril. De ce? Este clar ca atat Europa cat si SUA se confrunta cu mari probleme economice, nici stuatia din China nu are cum sa fie buna atata timp cat economiile celor doua mari piete de desfacere nu dau semne de redresare economica, stocurile de produse sunt mari, consumul nu creste. Deci, ce motive ar avea sa creasca pretul la petrol?" Poate doar lacrimile negre de bucurie ale celor putini... care conduc lumea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri