Profitul net al Banco Santander, cea mai mare banca din Spania si din zona euro, a scazut cu 38% in trimestrul al doilea, de la 2,23 miliarde euro la 1,39 miliarde euro, din cauza cresterii pierderilor generate de imprumuturile neperformante din Spania si Brazilia, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.
In plus, Banco Santander a alocat fonduri de 620 de milioane de euro pentru compensarea unor clienti din Marea Britanie dezavantajati de asigurarile platite la contractarea imprumuturilor imobiliare.

Analistii anticipau un profit net de 2,05 miliarde de euro

Actiunile Santander au scazut cu pana la 3,6% la bursa din Madrid, dupa ce declinul profitului pe principalele trei piete unde este prezenta, Brazilia, Marea Britanie si Spania, a facut ca banca sa raporteze cele mai slabe rezultate trimestriale din 2005.

"Este dezamagitor ca rezultatele reflecta nu doar problemele Spaniei dar si pe cele ale altor piete",
a declarat Peter Braendle, manager de fonduri la firma Swisscanto Asset Management din Zurich, care administreaza active de 57 de miliarde de franci elvetieni.

Directorul general al Santander, Alfredo Saenz, a declarat ca banca a amanat un planul de lansare in acest an a unei oferte publice initiale a diviziei din Marea Britanie, din cauza incertitudinilor din piata.

Raportul dintre capital si activele ponderate in functie de risc, care masoara soliditatea financiara a grupului, a scazut la 9,2%, de la 9,66% in martie.

Ponderea creditelor neperformante in portofoliul de imprumuturi a urcat la 3,78%, de la 3,61% in martie.

Pe piata spaniola, aceasta pondere a crescut de la 4,57% in urma cu trei luni la 4,81%.

Profitul net al Santander in Spania s-a redus cu 45%, la 387 milioane de euro, fata de intervalul similar din 2010, in conditiile in care creditarea a scazut cu 7%.

In regiunea America Latina, profitul net a urcat de la 1,12 miliarde de euro la 1,19 miliarde de euro. In Brazilia, unde banca obtine 25% din profit, castigul a scazut de la 686 milioane euro la 649 milioane euro.

Divizia din Marea Britanie a raportat o pierdere de 144 milioane de euro, comparativ cu un profit de 524 milioane euro in intervalul similar al anului trecut. In primul semestru, profitul net al Banco Santander a scazut cu 21,2%, la 3,5 miliarde de euro.

Sursa imagine: 12minutos.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri