Statele Unite vor ramane fara bani pentru plata datoriilor cel mai devreme pe 8 august si cel mai tarziu pe 15, estimeaza unii analisti, si nu pe 2 august cum a avertizat Casa Alba, amanand astfel necesitatea unui acord de majorare a plafonului de indatorare pentru cateva zile, potrivit Mediafax.
Oficialii administratiei prezidentiale din SUA au declarat ferm in ultimele saptamani ca marti, 2 august, este data de la care Trezoreria nu va mai putea plati facturile statului, daca plafonul de indatorare nu este majorat. Guvernul ar putea, insa, sa mai amane aceasta situatie, potrivit cotidianului Los Angeles Times.

Unii analisti estimeaza ca Trezoreria nu va ramane fara bani inca o saptamana sau doua, reducand nevoia unui acord politic in urmatoarele zile pentru majorarea limitei de indatorare.

Impasul a continuat dupa ce, joi, Partidul Republican, dominant in Camera Reprezentantilor, si Partidul Democrat, cu majoritate in Senat, au continuat sa lucreze la planuri separate pentru cresterea plafonului de indatorare si reducerea deficitului, fara perspectiva unui compromis.

"Pot sa mearga un pic mai departe de marti, dar odata ce intram in a doua jumatate a lunii august (...) vor urma problemele serioase", a afirmat Nancy Vanden Houten, analist la compania americana Stone & McCarthy Research Associates.

Autoritatile ar putea rezista pana la 15 august, cand ajung la scadenta plati de 41 de miliarde de dolari, inclusiv dobanzi de 29 de miliarde de dolari la instrumente financiare emise de stat. La momentul respectiv, Trezoreria ar ramane fara fonduri, considera Vanden Houten.

Data exacta la care datoriile executivului vor depasi fondurile disponibile ramane o tinta in miscare, sustin analistii. Depinde de fluxul veniturilor din taxe, imposibil de estimat, si de "jongleriile financiare" ale specialistilor Trezoreriei.

Barclays Capital, de exemplu, considera ca statul va putea sa-si plateasca datoriile pana la 10 august, ca urmare a unor venituri de peste 14 miliarde de dolari, peste asteptari, colectate din taxe in ultimele saptamani.

Chiar daca Trezoreria va continua plata datoriilor pentru cateva zile dupa termenul limita anuntat, situatia financiara precara ar putea, totusi, sa zdruncine economia fragila. In plus, SUA si-ar putea pierde ratingul "AAA", din cauza perspectivei intrarii in incetare de plati, conducand la cresterea dobanzilor si declansand haos pe pietele financiare.

Oficialii administratiei Obama nu s-au clintit de la opinia ca tara se va confrunta marti cu un "Armagedon" fiscal, daca nu este crescuta limita de indatorare de 14.300 de miliarde de dolari. De la aceasta data, Trezoreria nu ar mai avea voie sa imprumute bani.

"De pe 2 august, la miezul noptii, vom functiona pe aburii combustibilului", a declarat seful departamenrtului pentru presa al Casei Albe, Jay Carney.

Oficialii Trezoreriei lucreaza la planuri pentru ca statul sa poata continua sa functioneze si in cazul in care continua impasul politic al majorarii limitei de indatorare, a spus un reprezentant al institutiei.

Unii politicieni republicani cred ca statul ar putea castiga si mai mult timp prin prioritizarea platilor. Acestia vor ca autoritatile sa foloseasca fondurile ramase pentru a plati dobanzi catre detinatorii de instrumente financiare emise de Trezorerie, impiedicand intrarea in incetare de plati in privinta acestor obligatii, dar si pentru a plati ajutoarele sociale si salariile militarilor activi.

"Realitatea este ca exista resurse mai mult decat suficiente ca administratia sa faca aceste plati", a afirmat senatorul republican Pat Toomey, promotorul unei legislatii care vizeaza prioritizarea platilor.

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a declarat ca statul nu are capacitatea de a alege ce datorii plateste. Totusi, o mare parte a anlistilor de pe Wall Street considera ca aceasta va fi strategia.

"Sansa unei intrari in incetare de plati saptamana urmatoare este zero. Nu exista nicio posibilitate, chiar daca se depaseste termenul de 2 august, sa fie ratata plata unei dobanzi", afirma Terry Belton, sef de divizie la grupul JP Morgan.

Chiar daca statul si-ar putea plati datoriile dupa termenul de marti, banii se vor epuiza pana la urma, spun analistii. Miercuri, Trezoreria avea la dispozitie fonduri de 74 miliarde de dolari, fata de 104 miliarde de dolari cu o saptamana inainte.
Trezoreria trebuie sa plateasca datorii de 32 de miliarde de dolari miercuri, inclusiv plati sociale de 23 miliarde de dolari, potivit unei analize a Centrului de Politici Bipartizane din Washington.

"Estimam ca vor avea suficienti bani pentru a plati toate datoriile scadente miercuri. Consideram ca data de la care statul nu ar mai avea capacitatea de a-si plati datoriile ar putea fi 8 sau 9 august", a spus Jay Powell, fost oficial al Trezoreriei.

Trezoreria poate jongla platile doar pentru scurt timp fara capacitatea de a imprumuta bani, a spus el. Platile pentru dobanzile datoriilor SUA, pentru programe de aparare si securitate sociala reprezinta circa 85% din cheltuieluile federale. Esecul de a plati datoriile pe oricare din aceste segmente ar avea un impact negativ imediat la nivelul intregii tari a avertizat Powell.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri