Franta, Luxemburg si Spania se opun ofertei ostile de 24 de miliarde de dolari a Mittal Steel pentru numarul unu european in industria otelului, Arcelor. UE refuza sa intervina in tranzactie.
AceastA ofertA ostila cere o reactie care sa fie cel putin tot atit de ostila, spune premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, a carui tara detine 5,6% dintre actiunile Arcelor. Colosul multinational este principalul angajator in Luxemburg. Franta, care desi nu detine actiuni Arcelor este vizata de numarul mare de angajati pe care Mittal ar urma sa-i concedieze, a adoptat aceeasi atitudine. Francezii au 30.000 de angajati in uzinele Arcelor.

Ministrul delegat al Industriilor, Francois Loos, a declarat miercuri, in Parlamentul francez, ca ne opunem ofertei ostile a Mittal catre Arcelor. Loos a cerut Uniunii Europene sa intervina impotriva acestei preluari ostile. Tonul s-a imblinzit insa ieri, cind ministrul Economiei, Thierry Breton, a declarat ca vrea sa incheie polemica in cazul Arcelor, spunind ca Mittal este o firma europeana, pentru ca are sediul in Olanda.

Premierul luxemburghez a incercat ieri sa-l convinga pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa impiedice tranzactia. Asta in timp ce Lakshmi Mittal se afla la Madrid pentru a-l convinge pe ministrul spaniol al Economiei, Pedro Solbes, de legitimitatea demersului sau. Spania, care detine 3% din actiunile Arcelor, a respins insa oferta ostila: Pozitia guvernului spaniol va fi aliniata celei adoptate de guvernul francez si luxemburghez, a spus purtatorul de cuvint al ministrului Solbes. Lakshmi Mittal insa a apreciat discutiile ca fiind constructive. Belgia, care detine 2,3% din Arcelor, este inca indecisa. Fuziuni de asemenea amploare, intre numarul unu si numarul doi mondial in domeniul otelului, ridica firesc semne de intrebare. Campania de lobby declansata de Mittal prin Europa se pare insa ca a dat rezultate. Presedintele european antitrust, Neelie Kroes, a declarat ca in principiu nu vede nici o problema. Totusi, ea a adaugat ca e in sarcina Comisiei sa decida daca va avea un impact negativ asupra competitiei pe piata unica europeana. Legea antitrust din EU cere o aprobare din partea Comisiei daca in cazul unei fuziuni cel putin doua dintre firme au vinzari mai mari de 250 de milioane de euro in Europa.

Mittal Steel e cel mai mare furnizor de otel in Statele Unite, Arcelor ocupa aceeasi pozitie in Europa. Colosul Arcelor a fost creat in 2002 prin fuziunea unor companii din Franta, Luxemburg, Belgia si Spania, avind circa 94.000 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri