Leonid Fedun, vicepresedintele celei mai puternice companii petroliere rusesti, Lukoil, a anuntat, int-un interviu citat de "The Financial Times", ca anul acesta va incepe negocieri "specifice" pentru dezvoltarea si exploatarea unor terenuri petrolifere din Irak.

"Anul 2006, spunea el, va fi un an al succeselor in Irak unde, in sfarsit, exista un guvern legitim". Cotidianul britanic reaminteste ca Lukoil a detinut pozitia majoritara la exploatarea terenului petrolifer West Qurna, evaluat la 3,8 miliarde de dolari, in conformitate cu un contract semnat in 1997, dar denuntat de catre Saddam Hussein in anul 2002, cu putin inaintea invaziei americane.

In prezent, a mai informat Leonid Fedun, Lukoil are din nou o reprezentanta la Bagdad care a lansat programe de instruire in Rusia a mai multor sute de ingineri irakieni si a initiat discutii ale companiei ruse cu Ministerul Petrolului, in vederea reactivarii si reonorarii contractului din 1997.

"Restabilim contactele si demonstram ca, spre deosebire de companiile occidentale, noi vrem sa lucram in orice conditii", a subliniat oficialul Lukoil. In context, "The Financial Times" mentiona ca mari companii ca Shell, Total si BP, ExxonMobil sau ChevronTexaco, desi vor sa se implice in exploatarea imenselor rezerve de titei irakian, au rezerve sa trimita personal propriu, de teama atacurilor teroriste, rapirilor, dar si din cauza posibilelor schimbari politice ce ar face nesigure investitiile. Lukoil pare sa profite de aceste temeri ale occidentalilor. Terenul petrolifer West Qurna dispune, conform unor evaluari, de circa 11,3 miliarde de barili de petrol si, dat in exploatare, poate produce 600.000 barili pe zi, cantitate egala cu intreaga produtie de petrol a Qatarului, cel mai mic membru al OPEC.

"Este un contract important si dorim sa-l realizam", a spus oficialul de la Lukoil, dar analisti britanici ai pietelor petrolului cred ca in calea semnarii lui sunt inca dificultati, intrucat nu este clar cine in Irak poate semna astfel de contracte (autoritatile din Bagdad sau guvernele provinciale?) si nici nu sunt cunoscute preferintele Bagdadului in privinta partenerilor la exploatarea titeiului irakian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri