Elvetia si Germania au incheiat un acord prin care pun capat disputei privind secretul bancar, care a permis unor germani cu conturi in bancile private elvetiene sa evite plata taxelor, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
In prima faza, bancile elvetiene vor plati 2 miliarde franci elvetieni (1,91 miliarde euro) catre guvernul german pentru a acoperi sumele datorate de clientii care au averi in Elvetia din venituri nedeclarate in Germania, se arata intr-un comunicat al ministerului elvetian al Finantelor.

Suma va fi ulterior restituita bancilor elvetiene din taxe percepute clientilor vizati.

Acordul "nu numai ca respecta protejarea intimitatii clientilor bancilor, dar asigura de asemenea aplicarea legitima a taxelor", se spune in comunicat.

Elvetia a acceptat, in martie 2009, sa se alinieze unui set de standarde internationale, pentru a evita sa fie inclusa pe o "lista neagra" a paradisurilor fiscale de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Relatiile dintre Germania si Elvetia s-au deteriorat la inceputul anului trecut, cand autoritatile germane au inceput o investigatie privind evaziunea fiscala ce ar avea loc in bancile elvetiene pe baza unor CD-uri cu date furate, cumparate de la un fost angajat al unei institutii de credit din Elvetia.

O alta masura prevazuta de acord este retinerea, de catre bancile elvetiene, a unei taxe de 26,375% pe dobanzile, dividendele si castigurile de capital obtinute de germanii cu conturi offshore pe plan local. Veniturile astfel generate vor fi virate trezoreriei germane, iar identitatea clientilor vizati va ramane secreta.

Taxele aplicate pe venituri anterioare va varia intre 19% si 34%, in functie de durata relatiei dintre banca si clientul respectiv si de evolutia sumei din cont, noteaza ministerul, fara a oferi alte detalii.

Detinatorii germani de conturi in Elvetia pot opta in schimb sa declare autoritatlor germane sumele "ascunse" acolo.

Pentru a preveni depozitarea in Elvetia a noi fonduri nedeclarate, autoritatile germane pot efectua solicitari nominale pentru informatii despre clienti, fara a fi nevoite sa stie la ce banca ar fi deschise depozitele. Numarul de astfel de solicitari este limitat la 999 la doi ani.

Acordul ar trebui semnat de cele doua guverne in urmatoarele doua saptamani si va intra in vigoare din ianuarie 2013, potrivit comunicatului citat.

Intelegerea ar putea declansa retrageri de fonduri din Elvetia de catre clienti europeni care incep sa puna sub semnul intrebarii rostul unui cont offshore in astfel de circumstante.

Peste 10.000 de germani si-au declarat la inceputul anului trecut fondurile din Elvetia, la numai sase saptamani dupa ce autoritatile de la Berlin si-au anuntat intentia de a cumpara un CD cu date privind conturi bancare elvetiene.

Autoritatile din landul Renania de Nord- Westphalia au fost primele care au apelat la informatori pentru a combate evaziunea fiscala, cumparand primul CD cu date furate pentru 1,25 milioane euro.

Circa 69% din activele de 280,6 miliarde de franci detinute de clienti germani in banci elvetiene reprezinta venituri nedeclarate, potrivit estimarilor efectuate in urma cu doi ani de Helvea SA. Analistul Helvea Peter Thorne a declarat luna trecuta ca procentajul ar fi scazut spre 50%.

Elvetia negociaza un tratat similar cu Marea Britanie, care prevede o plata in avans de 500 milioane franci din partea bancilor elvetiene, potrivit unor surse citate de SonntagsZeitung.

Alte acorduri similare ar pute fi incheiate cu Franta si Italia, a declarat in iulie analistul Deutsche Bank Matt Spick.

Negocierile dintre Germania si Elvetia au progresat dupa ce partea germana a dat inapoi de la solicitarea initiala privind o plata in avans de 10 miliarde franci, considerata inacceptabila de cele mai mari banci elvetiene, UBS si Credit Suisse, potrivit SonntagsZeitung.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri