Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, le-a cerut ministrilor responsabili de portofoliile Finante si Buget sa prezinte noi masuri pentru reducerea deficitului bugetar, dupa ce retrogradarea ratingului SUA a mutat atentia asupra finantelor Frantei, aflate sub presiune, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Sarkozy a cerut tuturor partidelor politice franceze sa sustina introducerea unei prevederi constitutionale care sa limiteze deficitele in viitor.
Masura ar putea fi respinsa de parlamentul francez, dupa ce politicienii de stanga au avertizat ca vor respinge o modificare a constitutiei in acest sens.

Presedintele i-a convocat pe principalii ministri si pe guvernatorul bancii centrale pentru discutii de urgenta miercuri, dupa ce bursele din intreaga lume au scazut puternic luni, ca urmare a temerilor investitorilor privind datoriile statelor suverane.

Ministrul pentru Buget, Valerie Pecresse, si cel de Finante, Francois Baroin, trebuie sa prezinte, saptamana urmatoare, sugestii de accelerare a reducerii deficitului. O reuniune programata pentru 24 august ar urma sa aprobe masurile.

"Oricare ar fi impactul incertitudinilor internationale, al retrogradarii SUA de catre agentia S&P si al nervozitatii pietelor, vom lua masurile necesare pentru a ne atinge tintele de deficit", a declarat Baroin dupa intalnire.

Franta are cel mai ridicat nivel de indatorare dintre cele sase state cu rating "AAA" din zona euro, de aproximativ 85%, si a promis sa coboare deficitul bugetar la 4,6% anul urmator si sub 3% in 2013. Anul trecut, bugetul a inregistrat un deficit de 7,1%, iar pentru acest an este prognozat la 5,7%.

Indicele CAC 40 al bursei de la Paris s-a prabusit cu pana la 23% in doua saptamani de vanzari masive, intensificate de anuntul agentiei Standard&Poor's privind retrogradarea ratingului suveran al Statelor Unite.

S&P a anuntat ca perspectiva ratingului Frantei este stabila in contextul actual, insa investitorii raman ingrijorati ca bancile franceze sunt printre cele mai expuse la o inrautatire a crizei datoriilor suverane din statele de la periferia zonei euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri