Cele mai importante banci centrale din lume s-au facut remarcate in ultimele zile prin masuri sau comentarii menite sa protejeze cresterea economica de programele de austeritate si de miscarile valutare disproportionate care ameninta economia globala cu o noua runda de recesiune, scrie Bloomberg.
Liderii financiari ai statelor G7 au participat duminica la o conferinta telefonica, pentru a discuta despre perspectivele economice globale, retrogradarea in premiera a ratingului SUA de la AAA de catre Standard & Poor's, situatia de pe pietele valutare si criza din zona euro.

In cele 72 de ore care au urmat acestor discutii, Rezerva Federala a SUA s-a angajat sa mentina dobanzile aproape de zero pentru cel putin inca doi ani, Banca Centrala Europeana a intervenit pe piata obligatiunilor de stat, Banca Angliei a sugerat ca este gata sa extinda masurile de stimulare daca va fi necesar, Banca Japoniei si-a intarit semnificativ retorica prin care avertizeaza pietele ca yenul nu mai trebuie sa se aprecieze, iar Banca Nationala a Elvetiei a luat masuri agresive de combatere a unui franc "supraapreciat".

"Bancherii centrali au fost pana acum stalpi de stabilitate. Politicienii au facut tot ce le-a stat in putere sa distruga increderea in capacitatea lor de a rezolva problemele cu care se confrunta", comenteaza pentru Bloomberg economistul sef pe probleme internationale al Deutsche Bank, Stefan Schneider.

Joi, banca centrala a Coreei de Sud a mentinut dobanda de politica monetara pentru cea de-a doua luna consecutiv, iar guvernul a convocat o conferinta de presa la Seoul pentru a vorbi despre caderea recenta a burselor.

Ministrii Finantelor din tarile G7 au aratat, intr-un comunicat transmis pe 7 august, ca vor lua "toate masurile necesare pentru a sustine stabilitatea fnianciara si cresterea, in stransa cooperare si incredere".

Luni, Banca Centrala Europeana, care a repornit saptamana trecuta programul de achizitii de obligatiuni de stat de pe piata secundara dupa 18 saptamani de pauza, a extins anvergura initiativei pentru a include Italia si Spania, a treia si a patra economie a zonei euro, amenintate de criza datoriilor de stat.

Rezerva Federala a decis marti sa mentina dobanda de politica monetara la minimul record de aproape 0% pentru inca doi ani, pana la mijlocul anului 2013, si a indicat ca este gata sa foloseasca masuri decisive de sustinere a cresterii economice, in timp ce politicienii de la Washington se pregatesc sa "stranga cureaua", iar masurile de stimulare economica introduse de Administratia Obama in 2009 iau sfarsit.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a declarat miercuri la Londra ca obstacolele care pun piedica cresterii economice a tarii se intensifica "zi de zi", iar autoritatile pot extinde masurile de stimulare daca perspectivele de crestere vor continua sa se deterioreze.

Guvernatorul Bancii Japoniei, Masaaki Shirakawa, a declarat marti ca volatilitatea de pe pietele valutare ar putea avea un impact negativ asupra economiei, dupa ce banca centrala a intervenit unilateral saptamana trecuta pentru a slabi yenul in raport cu valutele de pe principalele piete de export, iar guvernul a extins masurile de stimulare cu 10.000 miliarde yeni (130 miliarde de dolari).

Banca Nationala a Elvetiei a anuntat miercuri ca va creste puternic lichiditatea francului in piete, la o saptamana dupa ce a redus dobanda de politica monetara la "cat mai aproape de zero posibil", pentru a combate "supraaprecierea masiva" a francului elvetian.

Desi actiunile celor cinci banci centrale nu sunt neaparat coordonate direct, efortul comun al acestora este cel mai puternic din octombrie 2008, cand Fed, BCE si alte patru banci centrale au redus simultan dobanzile pentru a limita consecintele prabusirii Lehman Brothers.

"Bancile centrale incearca sa faca ordine. Dac trebuie sa recunoastem ca ceea ce fac este necesar, dar nu suficient. Avem nevoie de masuri si din partea altor agentii, fie ele din SUA sau din Europa", comenteaza Mohamed El-Erian, directorul general al Pacific Investment Management Co., cel mai mare fond de obligatiuni din lume.

Verdictul pietelor financiare a fost unul mixt pana acum. Indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York, care a scazut in 11 din ultimele 13 sedinte consecutive, a inchis miercuri in cadere cu 4,4%.

Bursa de la Frankfurt a inregistrat, tot miercuri, cea mai abrupta scadere din 2008, de 5,1%, in linie cu celalte mari piete din zona euro, coborand pentru cea de-a 11-a zi consecutiv, cel mai indelungat trend descendent din 1978. Randamentele obligatiunilor de stat sunt in scadere pe pietele secundare in SUA si in Europa. Dobanda titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a scazut cu 0,14 puncte procentuale, la 2,11%.

Guvernele zonei euro nu au reusit sa actioneze decisiv pentru a opri definitil contagiunea crizei datoriilor de stat. Combaterea crizei care ameninta supravietuirea monedei euro a cazut acum in sarcina BCE.

Achizitionarea obligatiunilor italiene si spaniole de pe pietele secundare ar putea impune BCE sa-si extinda puternic bilantul, deschizand calea pentru acuzatii ca ar fi salvat tari "risipitoare", incalcand astfel un principiu cheie al tratatului fondator al zonei euro si subminandu-si propria credibilitate. In conducerea BCE, presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, s-a opus reluarii programului de achizitii de obligatiuni, alaturi de reprezentantul Germaniei in Consiliul Guvernatorilor, Juergen Stark, si de reprezentantii Olandei si Luxembourgului.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, a indicat ca banca centrala ar putea lansa o a treia runda de stimulare a lichiditatii din economie prin achizitii masive de active, desi primele doua astfel de scheme, derulate din 2009 pana la mijlocul acestui an, au dislocat fonduri de 2.300 miliarde de dolari dar nu au reusit sa asigure o scadere semnificativa a somajului sau sa aseze economia pe o directie de crestere sustenabila. Decizia de marti de a mentine dobanda de politica monetara la zero pana in 2013 a starnit disensiuni in conducerea Fed, Bernanke confruntandu-se cu cea mai vehementa opozitie din 2006, cand a preluat functia.

Chiar daca iau masuri, bancile centrale "nu au un leac universal" si se confrunta cu disensiuni in interior, concluzioneaza Schneider.

"Este din ce in ce mai neclar cine va putea opri aceasta spirala", avertizeaza economistul Deutsche Bank. Un bun cunoscator al Marii Depresii, Bernanke a declarat anul trecut ca printre lectiile invatate in urma crizei financiare din anii '30 este ca "autoritatile trebuie sa raspunda puternic, creativ si decisiv", iar "crizele internationale in anvergura necesita un raspuns international".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri