Pretul petrolului este departe de a se stabiliza. Tensiunile dintre Iran si statele occidentale si revoltele din Nigeria au determinat specialistii sa anticipeze un trend ascendent al pretului contractelor viitoare.
Citigroup a majorat previziunile privind pretul contractelor futures cu petrol tranzactionate pe piata americana, de la 51 de dolari pe baril la 60 de dolari pe baril, ca urmare a capacitatilor reduse de productie si a riscurilor legate de intreruperi in aprovizionare, conform Reuters, citata de Mediafax. Situatia de pe piata petroliera ne determina sa majoram estimarile privind pretul petrolului si, totodata, previziunile privind profiturile din sectorul de profil, se arata intr-un raport al Citigroup. De asemenea, banca de investitii a ridicat si pretul contractelor futures de pe piata londoneza, de la 48,5 dolari pe baril la 57,5 dolari pe baril.

Amestecul politicului

Disputele politice au contribuit din plin la aceasta situatie. Pretul petrolului a crescut in ultimul timp, ca urmare a tensiunilor dintre Iran si statele occidentale privind programul nuclear al statului din Orientul Mijlociu, a revoltelor din Nigeria, care au determinat intreruperea aprovizonarii. Totusi, si cresterea accelerata a cererii a contribuit la aceasta situatie.

Optimism pe termen lung

Scumpirea petrolului pare un fenomen care nu poate fi stopat. In acest an, pretul mediu al petrolului s-a plasat la 65,57 dolari pe baril, fata de 56,7 dolari pe baril in 2005 si 35,8 dolari pe baril in 2004. Citigroup, cea mai mare banca americana, a majorat si previziunile pentru 2007 la 53,5 dolari pe baril in SUA si la 51 de dolari pe baril la Londra. O palida consolare poate fi faptul ca estimarile pentru 2010 au ramas neschimbate, la 40 de dolari pe baril, respectiv 37, 5 dolari pe baril.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri