Laurence Parisot, liderul asociatiei intreprinzatorilor francezi – Medef, a declarat pentru cotidianul francez Le Figaro ca presa din Statele Unite a exercitat o influenta de destabilizare asupra zonei euro pentru a distrage atentia investitorilor de la criza datoriei americane.
Liderul asociatiei a argumentat ca situatia s-a inrautatit atunci cand China a criticat SUA pentru nivelul datoriei sale suverane si ca americanii, probabil, au vrut mute atentia opiniei publice catre Europa. "Vedem un fel de razboi psihologic si o incercare de destabilizare a Zonei Euro", scrie Nasdaq.com, care citeaza un interviu acordat Le Figaro.

"Pietele financiare au reactionat in consecinta, cum acestea sunt foarte sensibile la zvonuri, chiar si cele organizate si rau-intentionate", a argumentat ea, adaugand ca, daca Europa a fost atacata, a fost din cauza ca este puternica si, totodata, invidiata.

Parisot a declarat insa ca nu se pune problema unei conspiratii, ci mai degraba dificultatile din Europa au fost "orchestrate" de presa pe cealalta parte a Atlanticului. Astfel, desi au fost nefondate, zvonurile despre situatiile financiare ale bancilor franceze s-au raspandit relativ repede, iar presa din SUA a anuntat imediat disparitia acestora si prabusirea Zonei Euro.

"Am trecut de la atacurile asupra Spaniei, la atacurile asupra Italiei si apoi a Frantei. Saptamana trecuta chiar au existat zvonuri ca Germania urmeaza sa fie retrogradata. Atunci cand publicatii americane, care sunt citite de catre investitori si analisti, publica astfel de anunturi dramatice false, ele ridica intrebari", a adaugat ea.

Parisot a cerut Frantei sa accelereze reducerea cheltuielilor publice, necesar pentru a micsorarea deficitului bugetar, cu mentiunea ca reducerea vizata de guvern ar trebui sa fie de doua ori mai mare decat suma pe care acesta intentioneaza sa o obtina din cresterea impozitarii.

Mai multi laureati ai premiului Nobel in economie spun ca zona euro va supravietui crizei datoriilor suverane, dar ca o eventuala scindare ar putea fi provocata mai degraba de Germania decat de Grecia.

SURSA FOTO:
Medef.com.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri