Politia din Marea Britanie l-a pus, vineri, sub acuzare pe traderul UBS Kweku Adoboli, arestat joi sub suspiciunea comiterii unei fraude, prin tranzactii neautorizate, care a produs o pierdere de circa doua miliarde de dolari grupului elvetian, transmite Reuters preluat de Mediafax.
Adoboli, 31 de ani, era angajat la UBS ca director pentru fonduri tranzactionate pe bursa. Traderul va fi prezentat unui tribunal din City, centrul financiar londonez, pe parcursul zilei de vineri, a anuntat politia.

Firma de avocatura Kingsley Napley a fost angajata pentru a-l apara pe Adoboli. Firma l-a consiliat, in trecut, si pe traderul Nick Leeson, ale carui pierderi de 1,4 miliarde de dolari pe instrumente derivate au dus la prabusirea bancii de investitii Barings in 1995.

Cea mai mare parte a speculatiilor de pe pietele financiare in privinta traderului de la UBS se invart in jurul posibilitatii ca pierderea sa fi fost cauzata de decizia soc a bancii centrale elvetiene de a impune un plafon pentru cursul francului in raport cu euro, care a cauzat deprecierea puternica a monedei si cresterea actiunilor companiilor elvetiene.

Un purtator de cuvant al UBS a afirmat doar ca pierderile au fost cauzate prin tranzactii cu valori mobiliare.

Un trader UBS din Londra a declarat, sub protectia anonimatului, ca angajatii se asteapta la vesti despre noi reduceri de posturi in urmatoarele doua saptamani, precum si la neacordarea de bonusuri.

"In echipa mea, oamenii sunt speriati si incearca sa nu iasa in evidenta. Ideea este sa ramai si sa-ti pastrezi locul de munca. In actuala situatie, ar fi dificil sa-ti gasesti un loc de munca in alta parte", a spus traderul.

Autoritatile financiare din Elvetia si Mrea Britanie se afla in contact strans cu banca, a adaugat purtatorul de cuvant.

UBS, cea mai mare banca elvetiana, a anuntat joi ca a inregistrat o pierdere de doua miliarde de dolari din cauza unor tranzactii financiare neautorizate efectuate de un trader din Londra al diviziei de investitii. Banca a aratat ca va inregistra pierderea in trimestrul al treilea al acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri