Agravarea crizei datoriilor din zona euro, dincolo de un default (incetare de plati) al Greciei, ar implica riscuri incalculabile pentru bancile germane, a avertizat Raimund Roeseler, sef pentru supravegherea sectorului bancar la autoritatea de reglementare financiara, Bafin, informeaza Mediafax.
"Un default al guvernului elen nu poate fi considerat un eveniment izolat", a aratat Roeseler intr-un interviu pentru Reuters.

Bancile germane sunt mai solide si mai bine capitalizate decat acum doi ani, dar potentialul unei reactii in lant in urma default-ului Greciei ar atrage sectorul in teritoriu necunoscut, considera Roeseler.

"Suntem ingrijorati in special in privinta impactului care nu poate fi calculat cu precizie. Orice cifra ar fi doar o supozitie", a adaugat el.

Bancile germane au o expunere de sub 10 miliarde de euro la obligatiunile suverane elene, din care Deutsche Bank 1,2 miliarde euro si Commerzbank 2,2 miliarde de euro.

Dar un default al Greciei ar putea afecta banci din alte tari, care pot trage bancile germane dupa ele, perspectiva care tine in alerta autoritatile de la Berlin.

"Urmarim zilnic situatia lichiditatilor tuturor bancilor importante. Am intensificat supravegherea si avem dialoguri intense cu bancile despre expuneri si despre cum privesc situatia de pe piata monetara", a aratat Roeseler.

Analistii cred ca bancile germane sunt mai putin vulnerabile decat cele din Franta si Italia.

"Bancile din Germania se afla intr-o situatie confortabila pentru ca nimeni nu are indoieli legate de ratingul de tara de nivel maxim, AAA", a explicat oficialul.

Nici refinantarea nu este o problema pentru bancile germane, in pofida unei retrageri de pe piata europeana a fondurilor americane cu operatiuni pe piata monetara.

"Unii investitori americani au iesit de pe piata europeana fara sa tina seama de situatiile diferite din fiecare tara, dar am vazut ca bancile germane au fost capabile sa isi acopere necesarul de refinantare in dolari", a spus Roeseler.

El a adaugat ca nu exista un panaceu (medicament miraculos n.r.) pe termen scurt pentru calmarea pietei financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri