Grecia ar trebui sa intre intr-un default controlat si sa paraseaza zona euro pentru a restabili competitivitatea si cresterea economica, arata un raport emis de Roubini Global Economics, firma de consultanta a profetului crizei financiare, Nouriel Roubini.
Potrivit lui Roubini, Grecia este insolventa, necompetitiva si lovita puternic de recesiune, care a fost amplificata de masurile dure si excesive de consolidare fiscala.

Datoria publica a Greciei se indreapta spre nivelul de 200%.

"In timp ce austeritatea fiscala si reformele structurale sunt necesare pentru a restaura pe termen mediu sustenabilitatea datoriei si cresterea egobugetar", se arata in raport.

Potrivit ultimelor estimari, economia Greciei este in pragul colapsului, intrucat PIB-ul ar putea sa scada cu inca 7% in acest an. Roubini avertizeaza ca Argentina a cazut in aceeasi capcana a deficitului intre 1999 si 2001, prin luarea unor masuri de austeritate, care au dus la recesiune, apoi la depresiune, deficite mai mari si in cele din urma la insolventa.

Roubini crede ca iesirea din zona euro si revenirea la moneda nationala, drahma, este raul cel mai mic pentru statul elen, intrucat, chiar daca falimentul si trecerea la moneda nationala vor fi dureroase si costisitoare, va fi evitata o perioada lunga de deflatie si depresiune, care ar fi mult mai rele din punct de vedere social si financiar.

In plus, economistul mentioneaza ca exista precedente istorice care au adoptat ruta falimentului controlat si au renuntat la ancorarea monedelor nationale, iesind ulterior destul de repede din recesiune.

Cum sa minimizam efectele contagiunii pentru restul zonei euro?

Un alt efect al falimentului Greciei va fi contagiunea altor tari din zona euro: Portugalia, Irlanda, Italia si Spania. Astfel, dupa socul unui default al Greciei, investitorii se vor intreba cine va fi urmatoarea tinta.

Roubini identifica sase moduri prin care poate fi limitata problema contagiunii. In primul rand, economiile Portugaliei si Irlandei, care sunt ilichide, dar solvente in prezent, trebuie sa isi restructureze datoriile, indiferent daca falimentul statului elen va avea sau nu loc.

In al doilea rand, unele economii mai slabe din zona euro, care sufera si ele de problema competitivitatii, trebuie sa renunte la moneda unica. Roubini sugereaza Portugaliei sa ia aceasta decizie.

De asemenea, economiile mari ale Spaniei si Italiei ar trebui sa aiba acces la imprumuturi de ultima instanta din partea Bancii Centrale Europene (BCE) sau a fondului de stabilitate (EFSF), care sa inunde pietele cu lichiditati, altfel vor avea soarta Greciei.

In plus, Roubini crede ca, indiferent daca Grecia se prabuseste, bancile din zona euro trebuie rapid recapitalizate, dupa modelul adoptat de SUA in 2008 prin programul TARP, pentru a readuce increderea investitorilor in sistemul bancar european.

Grecia: Nu suntem tapul ispasitor al Europei. Ne-am saturat sa fim umiliti si santajati!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri