Romania si Polonia au protejat populatia de efectele negative ale "erei bancherilor" din ultimii 15-20 de ani, in timp ce in Ungaria politicienii au fost de partea bancilor, a declarat, premierul ungar, Viktor Orban, citat de Budapest Business Journal.
Guvernul ungar va termina "era bancherilor" si va pune capat practicii de a transfera imprumutatului toate pierderile si riscurile, a spus Orban, intr-un interviu acordat cotidianului Metropol.

"Era bancherilor" a ruinat Europa si odata cu aceasta si Ungaria, a adaugat el. In ultimii 15-20 de ani, bancile i-au facut pe oameni sa creada ca pot imprumuta fara consecinte si ca vor avea intotdeauna acces nerestrictionat la credit ieftin, scrie Mediafax.

Bancile au ajutat consiliile locale si companiile sa "vada" riscul imprumuturilor in valuta, dar clientii "fara aparare" din retail au fost "pacaliti" sa ia credite in moneda straina, a afirmat premierul.

Pentru a pune aceasta situatie in ordine, guvernul ungar a decis o serie de actiuni, precum un moratoriu in privinta executarilor silite, un curs de schimb fix la returnarea imprumuturilor in valuta si optiuni de restituire anticipata a acestora, a explicat Orban. Bancile condamna aceste masuri, insa prevederi similare ar putea fi adoptate in mi multe state europene, a continuat el.

Refinantarea in forinti a unui imprumut in moneda straina este justificata, considera premierul, intrucat este putin probabil ca francul elvetian, moneda in care au fost acordate multe imprumuturi in Ungaria, sa se deprecieze pana la nivelul din perioada cand populatia a luat creditele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri